SRBIN PREVARIO BOSANCA KAO U VICU: A sad mora da mu plati 130.000 evra odštete
Foto: Profimedia

Više mu nije smešno

SRBIN PREVARIO BOSANCA KAO U VICU: A sad mora da mu plati 130.000 evra odštete

Austrija -

Bilo je potrebno mnogo truda da Sud u austrijskom St. Poltenu natera 54-godišnjeg Srbina da prizna delo. Na kraju je to učinio i dobio uslovnu kaznu u šta je uračunato deset meseci provedenih u pritvoru.

Iz sudnice je izašao kao slobodan čovek, piše meinbezirk.at.

Ovakva presuda mogla je samo delmično da zadovolji njegovu žrtvu – Bosanca iz okruga Tuln. Sve je počelo kada su se bivši zemljaci našli na iskopavanju zemlje u potrazi za zlatom. Bosanac je od prijatelja zatražio da neke iskopane uzorke ispita u specijalizovanim laboratorijama u Srbiji.

Kakva greška. Srbin je brzo otkrio da nema govora o zlatu, ali je doneo pogrešan nalaz da se zaista radi o uzorku plemenitog metala. To je privuklo Bosanca da uloži silne novce u biznis iskopavanja zlata, pri čemu je logističku opremu nabavljao lažni prijatelj iz Srbije.

Bosanca je uhvatila “zlatna groznica” pa je prodao kuću u BiH i zemlju u Austriji, pozajmljivao novac od rodbine, prijatelja, šefa kompanije u kojoj je radio, a sav novac investirao kod navodnog prijatelja. Kada je jednom upitao Srbina gde je otišlo njegovih 30 hiljada evra, ovaj je iscenirao obračun u šumi u kojem je novac navodno završio kod pripadnika srpske tajne policije!?

Tokom suđenja kao olakšavajuća okolnost za optuženog uzeto je mišljenje psihijatra da Srbin boluje od paranoidne psihoze. Toliko je ubedljiv u svojim lažima da žrtva mora imati visok koeficijent inteligencije da shvati da je reč o prevarantu.

Na kraju je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora i obavezu psihoterapijskog tretmana. Ali, najviše će ga pogoditi obaveza novčana odšteta bosanskoj žrtvi u iznosu od 131.400 evra.

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track