Štrahe: Predsednički izbori su pomeren i da ne bi pobedio kandidat FPO
Foto: Reuters

Štrahe: Predsednički izbori su pomeren i da ne bi pobedio kandidat FPO

Austrija -

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe ocenio je danas da iza odluke o odlaganju termina za održavanje predsedničkih izbora sa 2. oktobra na 4. decembar vidi taktiku čiji je cilj da se spreči pobeda kandidata te stranke Norberta Hofera.

"Uveren sam da bi Hofer pobedio 2. oktobra. Imam skoro utisak da se iskoristila afera oko lošeg lepka na kovertama za glasačke listiće, kako bi se termin pomerio. Drugi kandidat Aleksander van der Belen je već u julu govorio o tome da bi bilo šarmantno da se termin odloži, jer će se tek tada vratiti studenti", precizirao je Štrahe u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh.

Hajnc-Kristijan Štrahe i Norbert Hofer (Foto: Reuters)
Hajnc-Kristijan Štrahe i Norbert Hofer (Foto: Reuters)

On je istakao da se, ako se ne radi o nameri da se nanese šteta Hoferu, onda radi o taktičkim razmišljanjima. Upitan da li posle predsedničkih izbora želi prevremene parlamentarne izbore u Austriji, Štrahe je izrazio uverenje da je jasno da su dve vladajuće partije - Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP) - pokazale da ne možu zajedno i da nisu sposovne da sprovedu reforme.

"Kancelar Kristijan Kern je samo jedan 'Fajman sa sunčanim naočarima' (prethodni kancelar Verner Fajman). Ništa se nije promenilo. Kern je bez demokratske legitimacije na funkciji šefa vlade", kazao je Štrahe. On je istakao da bi prevremeni parlamentarni izbori bili potrebni nakon neuspeha aktuelne vlade.

Štrahe: Kristijan Kern nije doneo ništa novo (Foto: AP)
Štrahe: Kristijan Kern nije doneo ništa novo (Foto: AP)

Esterajh ocenjuje da su prevremeni parlamentarni izbori, usled situacije u koaliciji, samo pitanje vremena. Oštre reči između kancelara Kerna i OVP od protekle nedelje je pokazao da su izbori neizbežni, ali je samo pitanje kada će doći do njih.Kern provocira sve više OVP - ukinuo je zajedničko obraćanje medijima posle sednice vlade, kritikuje kurs štednje u EU nemačke kancelarke Angele Merkel, distancira se od ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke.

Lider OVP Rajnhold Miterlener, koji je želeo da do kraja mandata ostane u koaliciji sa SPO, izneo je u javnosti da je doboko razočaran Kernom, i da dobra saradnja više nije moguća.

Ukoliko kandidat FPO Hofer bude pobedio na izborima 4. decembra, uslediće previranje na političkoj sceni, i može doći do kraha koalicije oko Božića, te prevremenih izbora u martu, naglašava list. SPO i OVP računaju sa dobrim šansama za mesto kancelara u slučaju pobede Hofera, jer bi veliki deo njegovih glasača, koji su dali glas samo u znak protesta, tako, radi ravnoteže glasati za socijaldemokrate ili narodnjake.

OVP bi u tom slučaju u borbu za mesto kancelara pustila Sebastijana Kurca, koji bi mogao tokom kampanje da se bolje prezentuje od Sstrahea - oštar po pitanju azilanata, ali vizionar po pitanju reformi. U slučaju da Van der Belen pobedi na predsedničkim izborima, Štrahe bu bio jasan favorit na prevremenim parlamentarnim izborima. Tada bi bilo upitno da li bi se Kern odlučio na rizik prevremenih izbora, jer bi tesan poraz Hofera naveo Austrijance da glasaju protiv stranaka na vlasti, a tako Sstrahea dovedu na mesto kancelara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja