(VIDEO) SUKOB AUSTRIJSKIH KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA: Hofer hoće referendum o izlasku Austrije iz EU
Foto: Printscreen Youtube

Predizborna trka

(VIDEO) SUKOB AUSTRIJSKIH KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA: Hofer hoće referendum o izlasku Austrije iz EU

Austrija -

Dvojica kandidata za predsednika Austrije, kandidat ekologa i njegov suparnik sa ekstremne desnice, oštro su se sukobili tokom televizijske debate, nedelju dana pre novih izbora, koji se održavaju nakon što su prethodni poništeni iz proceduralih razloga.

Austrijanci 4. decembra biraju između 72-ogodišnjeg ekologa Aleksandra Van der Belena i 45-godišnjeg Norberta Hofera iz antiimgrantske Slobodarske partije Austrije (FPO).

Prema anketama, kandidata se nalaze rame uz rame i Norbert Hofer, koji je izgubio u drugom krugu izbora u maju, koji su potom bili poništeni, mogao bi 4. decembra da postane prvi predsednik iz neke ekstremno desničarske partije u Evropskoj uniji.

Van der Belen je u sinoćnjoj debati prozvao Hofera i njegovu partiju FPO da izazivaju nesigurnost svojim pretnjama da će Austriju izvesti iz Evropske unije. Hofer je ranije rekao da će, ako dođe na vlast, organizovati referendum o izlasku iz EU u slučaju da se Turska pridruži Uniji ili Brisel pokuša dodatno da centralizuje vlast.

"FPO se igra izlaskom Austrije iz EU već 20 godina. Brojne političke ličnosti u Evropi strahuju da bi ta spekulacija mogla da izazove lavinu ekstremnodesničarskog populizma", rekao je Van der Belen tokom debate koju je direktno prenosila privatna televizija ATV.

"Najvažnija je solidarnost između država članica, bez toga nećemo moći da se potvrdimo naspram Rusije ili SAD", rekao je Van der Belen.

Hofer je uzvratio da Van der Belen diže uzbunu i rekao da neće biti Aksita, izlaska Austrije iz Unije, poput Bregzita, kada su Britanci u junu na referendumu odlučili da njihova zemlja napusti EU.

"Više puta sam ponovio da želim povoljan razvoj EU", rekao je sinoć Hofer. Ankete pokazuju da je slobodarska partija ojačala, napadajući sa jedne strane politiku imigiracije, a sa druge austrijsku "elitu" koju optužuje da odvojena od realnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track