SVAKOG MESECA SVE GORE: U Austriji na  birou  425.000 ljudi!

neslavni rekord

SVAKOG MESECA SVE GORE: U Austriji na birou 425.000 ljudi!

Austrija -

BEČ - Nezaposlenost u Austriji je porasla i u aprilu, nakon više meseci rasta, i dostigla je rekordni nivo od 424.697 osoba bez radnog mesta prijavljenih Servisu za zapošljavanje (AMS), saopštilo je danas austrijsko Ministarstvo za rad socijalna putanja

Prema podacima ministarstva nezaposlenost je u aprilu porasla za 1,1 odsto, a stopa, prema nacionalnoj definiciji, dostigla je 9,1 odsto. Najveći rast zabeležen je kod osoba starijih od 50 godina, gde je nezaposlenost porasla za 4,6 odsto.

Istovremeno smanjena je nezaposlenost mladih, između 15 i 24 godina, i to za 3,8 procenata. Kod muškaraca je nezaposlenost pala za 0,7 odsto, dok je kod žena porasla za 2,1 procenata. Takođe je nezaposlenost austrijskih državljana opala za 0,7 odsto, uz istovremeni porast kod stranih drzavljana za 3,8 procenata.

Među nezaposlenim strancima sve je više osoba sa pravom na azil, čiji je broj, u poređenju sa istim mesecom pre godinu dana, porastao za čak 48 odsto. Ssto se privrednih grana tiče za 8,8 odsto manje nezaposlenih zabeleženo je u aprilu u građevinarstvu, kao i za 2,9 odsto manje u proizvodnji.

Takođe je i u turizmu smanjen broj nezaposlenih za 0,8 odsto, dok je u trgovini zabeležen rast od 2,4 odsto, a u zdravstvu za 4,6 procenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track