UČITELJICA U TUĐINI: Svetlana Matić decu u dijaspori uči ljubavi prema maternjem jeziku i zavičaju!
Foto: Kurir-info

Bogat pedagošli i kjiževni opus

UČITELJICA U TUĐINI: Svetlana Matić decu u dijaspori uči ljubavi prema maternjem jeziku i zavičaju!

Austrija -
BEČ - Pedagoški i književni rad prof. Svetlane Matić predstavljen je u proteklog vikenda u Beču
1 / 4 Foto: Kurir-info

Profesor Tatjana Adamović prisutne je upoznala sa bogatom radnom biografijom Svetlane Matić, napominjujući njen doprinos na polju pedagoškog, kulturnog i književnog delovanja, kako u Srbiji, tako i austrijskoj prestonici.O objavljenim knjigama, među kojima su: Bukvar "Naš jezik", "Nastavni listovi za nastavu na maternjem jeziku", ""Dečji biseri", "Igra", "O ljubavi s ljubavlju" i "Krštenje u nastavi pravoslavne veronauke", govorio je profesor Srđan Mijalković, predsednik SPKD "Prosvjeta" u Austriji.

On je ovom prilikom istakao da je autorka, prepoznatljiva po prvom Bukvaru koji je namenjen srpskoj deci i učenju srpskog jezika u dijaspori, a objavljen je 2010. godine u izdanju "Prosvetnog pregleda" u Beogradu. To je prvi udžbenik takve vrste, zajedno sa priručnikom "Nastavni listovima za nastavu na maternjem jeziku", koji se koristi u mnogim zemljama Evrope i služi kao polazna osnova za izučavanje srpskog jezika van matice Srbije.

Osim udžbeničke literature i objavljene knjige na nemačkom jeziku "Krštenje u nastavi pravoslavne veronauke" , koja predstavlja redak primerak istraživačkog naučnog rada i literature o pravoslavlju, na nemačkom govornom području, a ujedno i njen diplomski rad na Višoj pedagoško-teološkoj školi u Štrebesdorfu pored Beča, autorka je objavila i knjigu "Dečji biseri".

Knjiga predstavlja dečje izjave o različitim temama kao što su ljubav, škola, porodica, komšiluk, mediji, politika, a nastala je nakon 17 godina upornog i istrajnog prikupljanja najinterensantnijih dečjih razmišljanja, koja nama pedagozima i roditeljima treba da posluže kao putokaz u vaspitavanju i obrazovanju mladih pokoljenja. Dobricu Erića, recenzent knjige "Igra", zmeđu ostalog rekao je da je" Svetlana Matić jedna od onih naših neotuđenih učiteljica u tuđini, koje čuvaju svoj zavičaj u duši i pojedine deliće tog dragocenja upliću u praznične venčiće svojih pesama kao cvetove nevena i smilja i bosilja, koji im mirišu na detinjstvo i ranu mladost i razgaljuju im pečalbarski život i setu".

Mijalković je naglasio da je knjiga "O ljubavi s ljubavlju" u izdanju čačanske "Pčelice", posebno vredna, jer su je pisala dva renomirana autora, poput Aleksandra Čotrića i Svetlane Matić, a predstavlja dečje iskaze i aforizme o najtananijem ljudskom osećanju, o ljubavi. Knjiga je predstavljena u mnogim državama Evrope, i u matici Srbiji.

Istakvši da je Matićeva vrlo uspešna i angažovana u SPKD "Prosvjeta", od samog osnivanja, naglasio je da je ona i jedan od idejnih tvoraca "Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču" koja već dve godine uspešno funkcioniše uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track