SVETLOST NA RECEPT:  Bečka AKH bolnica otvorila ambulantu za lečenje sezonske depresije!
Foto: Printscreen ORF.at

DOLAZAK ZIME NARUŠAVA I PSIHIČKO ZDRAVLJE

SVETLOST NA RECEPT: Bečka AKH bolnica otvorila ambulantu za lečenje sezonske depresije!

Austrija -

BEČ - Zbog magle, vlage, hladnih dana sa sve manje sunca svaki 50. Austrijanac pašće u depresiju. Ovo su rezultati istraživanja o uticaju promene godišnjeg doba sa leta na jesen i i zimu.

U Bečkoj opštoj bolnici AKH postoji i specijalno odeljenje za hitnu pomoć pacijentima koji pate od ove sezonske depresije.

„ Jedan od glavnih simptoma sa kojim se susreću pojedinci je nedostatak motivacije u kombinaciji sa umorom tokom dana i stalnom pospanošću. Zanimljiva činjenica je i da kod tri četvrtine pacijenata dolazi do poremećaja u apetitu“, objašnjava psihijatar AKH bolnice Ditmar Vinkler (Dietmar Winkler).

Od oktobra je otvorena AKH klinika za pomoć u suzbijanju zimske depresije koja u toku sezone može da zbrine oko 200 pacijenata. Lečenje ove vrste depresije tretira se u većini slučajeva pomoću svetlosne terapije.

„ Svetlosna terapija pomaže kod polovine pacijenata kao monoterapija dok su drugoj polovini potrebni medikamenti“, kaže Vinkler.Pacijenti kojem se odredi svetlosna terapija, mesec dana, svakodnevno odlaze na polučasovno svetlosno zračenje.

Na klinici se sezonska depresija već godinama istražuje. Ispostavilo se da su žene češće izložene ovoj vrsti depresije nego muškaraci. Razlog su kaže Vinklera „hormonalne razlike kod ljjudi ,kao i konstitucionalne razlike u određenom sastavu neurotransmitera“.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja