TRGLI SE: Tek kad su Samra i Sabina pobegle u Siriju, Austrija krenula u borbu protiv džihadista!
Foto: Printscreen Osterreich

ISIL vrbuje koga stigne

TRGLI SE: Tek kad su Samra i Sabina pobegle u Siriju, Austrija krenula u borbu protiv džihadista!

Austrija -
Džihadistima su se najčešće pridruživale punoletne osobe, međutim činjenica da se na ovaj korak odlučilo i nekoliko tinejdžera, izazvala je pravu paniku u Austriji

BEČ - Samra Kešinović (16) i Sabina Selimović (15), bečke učenice poreklom iz BiH, koje su u aprilu pobegle u Siriju i priključile se džihadistima, postale su zaštitni znak ISIL-a. Od tada se povećao broj mladih u Austriji, koji su počeli da se identifikuju sa džihadistima, a mnogi su se i priključili teroristima u Iraku i Siriji, piše Kurir.

Međutim, upravo posle bega ove dve učenice, Austrija je počela mnogo ozbiljnije da se bavi radikalnim islamistima koji su ojačali svoje ćelije upravo u Beču. Prema podacima austrijske Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT), 2014. godinE 160 osoba napustilo je Austriju i pridružilo se džihadistima u Iraku i Siriji.

Od njih 160, njih 30 je poginulo, dok se 60 džihadista vratilo u Austriju i nalaze se pod prismotrom BVT-a.Džihadistima su se najčešće pridruživale punoletne osobe, međutim činjenica da se na ovaj korak odlučilo i nekoliko tinejdžera, izazvala je pravu paniku.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) najavila je oštrije zakonske kazne za Austrijance koji odluče da se bore na strani džihadista i ubrzo je i donet zakon o oduzimanju državljanstva ovim licima, a pooštrene su i zatvorske kazne.

U opsežnoj akciji austrijske policije krajem novembra uhapšen je Mirsad O, poznatiji kao Ebu Tejma, inače, državljanin Austrije poreklom iz Tutina, pod sumnjom da je propagirao i finansirao terorizam. On važi za glavnog čoveka terorističke ISIL za vrbovanje muslimanske omladine u Beču i za organizovanje odlaska u džihad. Smatraju ga odgovornim i za odlazak bečkih učenica Samre Kešinović i Sabine Selimović u Siriju.

Politikolog Tomas Šmidinger (Thomas Scmidinger) i religijski pedagog Musa Al Hasan Diav (Moussa Al Hassan Diaw) su možda ponajbolje razumeli i objasnili fenomen džihadizma među pojedinim građanima Austrije. Naime, prema njihovim rečima, većina onih koji su se pridružili teroristima potiču iz Čečenije i zemalja bivše Jugoslavije, već imaju određena ratna iskustva i ne osećaju pripadnost austrijskom društvu.

Deradikalizacijua omladineAustrija sve više radi na deradikalizaciji mladih. Naime, Služba za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma dobila je 20 dodatnih službenika. Takođe, početkom decembra austrijske vlasti su otvorile i „Savetovalište protiv radikalizma“, kojem se do sada, putem elektronske pošte i namenskog broja telefona, već javilo 70 osoba, te zatražilo pomoć 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track