UZDAJU SE U TRAMPA: Austrijski predsednički kandidati misle da će im pobeda Donalda biti od koristi!
Foto: Printscreen Youtube

AUSTRIJA BIRA PREDSEDNIKA U NEDELJU

UZDAJU SE U TRAMPA: Austrijski predsednički kandidati misle da će im pobeda Donalda biti od koristi!

Austrija -

BEČ - Austrijanci u nedelju biraju predsednika države, a obojica kandidata - i umerenjak i populista, nadaju se da će im pomoći pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD.

Po poslednjim anketama, na izborima 4. decembra biće vrlo mala razlika izmedju populiste Norberta Hofera i kandidata koji naginje levici Aleksandra van der Belena, tako da bi i mali podsticaj na jednu ili drugu stranu mogao da presudi, piše agencija AP.

Ankete pokazuju da većina Austrijanaca smatra da bi populista Hofer, kandidat ekstremnodesničarske Slobodarske partije mogao da profitira na uštrb Aleksandra van der Belena, bivšeg vođe austrijske Zelene stranke. Bez obzira ko pobedi, ovi izbori imaju i širi značaj od toga ko će zauzeti uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika Austrije, navodi agencija AP.

Kako će pobeda Trampa uticati na te izbore mogao bi biti znak za druge zemlje gde predstoje izbori i gde su takođe ojačali populistički i evroskeptični kandidati, inspirisani pobedom američkog milijardera na predsedničkim izborima u SAD, navodi agencija AP.

Predsednički izbori u Austriji se ponavljaju jer su ovogodišnji, na kojima je pobedio Van der Belen, poništeni na zahtev Hoferove Slobodarske partije zbog neregularnosti. Van der Belen kaže da se nada da je Trampova pobeda "poziv na budjenje" glasačima da se opredele za njega, a ne za Hofera.

Hofer čije pristalice su u rasponu od razočaranih u politički establišment do neonacista, takodje je pozdravio rezultat američkih izbora, ali kao pobedu demokratije, i osudio Trampove kritičare. Od 800 ispitanika Galupa, 53 odsto smatra da bi Trampova pobeda mogla da podstakne podršku Hoferu, a samo devet odsto veruje da će ona pomoći Van der Belenu.

Potencijalni glasači na ulicama Beča međutim smatraju da bi "Trampov efekat" mogao da podstakne i jednog i drugog kandidata. Analitičar Anton Pelinka smatra da Trampov uspeh neće uticati na mnogo glasača u Austriji.

"Ali i najmanji pomaci bi da mogli biti presudni u toj tesnoj trci", dodao je Pelinka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja