VAN DER BELEN: Cilj mi je da posle šest godina građani mogu reći da im je bolje
Foto: Printscreen Kurier/Juerg Christandl

PRVO OBRAĆANE austrijskog PREDSEDNIKA GRAĐANIMA

VAN DER BELEN: Cilj mi je da posle šest godina građani mogu reći da im je bolje

Austrija -

BEČ -€“ Aleksander van der Belen, koji je danas izabran za predsednika Austrije, najavio je da će raditi na jedinstvu i dobrobiti zemlje

On je, u svom prvom obraćanju posle izbora, poručio da će biti nadpartijski predsednik i da je stavio u mirovanje svoje članstvo u stranci Zelenih. Van der Belen je istakao da će obrazrivo delovati u skladu sa svojim obavezama i dužnostima, i da će prema Evropi i svetu najbolje zastupati Austriju, a unutar zemlje u prvi plan svoj delovanja staviti ono što spaja.

"Želim da, kao što je to činio aktuelni predsednik Hajnc Fišer, otvaram vrata privredi Austrije u svetu u interesu radnih mesta u zemlji. Radiću na sticanju poverenja glasača mog protivkandidata Norberta Hofera, jer sam uveren da dobra rešenja zahtevaju zajedničko delovanje. Želim da služim svim građanima, a maksima mog delovanja biće dobrobit Austrije", poručio je on.

foto printscreen heute.at/Denise Auer
foto printscreen heute.at/Denise Auer

Tesan ishod izbora, prema njegovim rečima, predstavlja veliku odgovornost za sve političke aktere. On je podsetio da je u nacionalnim i međunarodnim medijskim izveštajima govore o razdorima i linijama razdvajanja u Austriji, što ne bi dramatizovao na taj način. Ti razdori su uvek postojali, ali na njih nije obraćana pažnja, što treba činiti u budućnosti. Van der Belen je uveren da je polarizacija u predizbornoj kampanji bila dobra jer je pobudila interes građana za politikom.

"Moj cilj je da budem konstruktivan sagovornik vladi i parlamentu, kako bi posle šest godina građani mogli reći da im je bilje, da svi mogu da kažu da im deca imaju bolju budućnost i gledaju pozitivno u budućnost", podvukao je Van der Belen. On je izrazio uverenje da je Austrija velika zemlja, koja je puno doprinela u prošlosti i koja će puno toga doprineti dobrog i u budućnosti.

Pobednik na austrijskim predsedničkim izborima Aleksandar van der Belen poručio je u izjavi Tanjugu da će kao šef države raditi na podršci regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU. Van der Belen je izjavu Tanjugu dao neposredno uoči izbora u nedelju na kojima je dobio većinsku podršku građana. Nekadašnji dugogodišnji šef stranke Zelenih, podsetio je tom prilikom da nijedna druga zemlja nema tako prisne ekonomske i istorijske veze sa Zapadnim Balkanom kao Austrija.

Što se srpske zajednice u Austriji tiče Van der Belen je ocenio da ona nije dovoljno zastupljena u političkim strankama.„Mislim da bi nam po tom pitanju više raznolikosti dobrodošlo i pozivam sve Austrijanke i Austrijance, kao i one iz srpske zajednice, da jedan dio puta zajedno pređemo. Budućnost zemlje leži u saradnji", istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track