(VIDEO) AUSTRIJANCI PESIMISTI: Samo mladi i bogati muškarci očekuju boljitak u 2017.
Foto: Reuters

Očekivanja

(VIDEO) AUSTRIJANCI PESIMISTI: Samo mladi i bogati muškarci očekuju boljitak u 2017.

Austrija -

BEČ - Među Austrijancima uoči 2017. godine kada je reč o očekivanjima i dalje preovladavaju pesimisti, mada ima nešto više optimista nego ranije.

Prema istraživanju instituta IMAS, 52 odsto Austrijanaca s pesimiznom dočekuje novu, 2017. godinu. Na drugoj strani 38 odsto građana pozitivno dočekuje novu godinu, što je za sedam odsto više nego pred kraj prošle godine, proizilazi iz novogodišnjeg istraživanja.

Foto: AP
Foto: AP

Negativno političko raspoloženje, kao i situacija na radnom mestu su glavni razlozi za pesimizam. IMAS od 1977. sprovodi svake godine istraživanje o očekivanjima građana pred novu godinu.

Ove godine je ohrabrujuće što ponovo postoji blagi trend ka optimizmu. Broj optimista je porastao za sedam odsto, a istovremeno je onaj pesimista pao za osam odsto na 27 procenata, dok je grupa skeptičnih ostala nepromenjena sa 25 odsto.

Pre svega mlade, obrazovane osobe i pripadnici višeg socijalnog staleža pozitivno dočekuju 2017. godinu. Kao razlog za pozitivan stav 29 odsto je navelo privatnu situaciju, 15 procenata posao, te 11 odsto primanja.

Žene, obični radnici i generacija iznad 60 godina s pesimizmom dočekuje novu godinu, ali za razliku od prošle godine preovladao je manji strah od terorističkih napada i izbegličke krize, već ovaj put pre svega loše političko raspoloženje u zemlji, kao i lična situacija oko posla zadaju najveću brigu.

Foto: AP
Foto: AP

U poređenju sa 45 godina sprovođenja istraživanja ovaj ishod se nalazi u donjem proseku, navodi IMAS. Poslednji put kada je bilo više optimista od pesimista bila je 2009. godine, kada je 50 odsto Austrijanaca s optimizmom, a 45 procenata s pesimizmom dočekivalo novu godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja