AUSTRIJA i NEMAČKA PROGNALE TURSKE DIPLOMATE: Verske organizacije koristili za špijuniranje!
Foto: Reuters (25.10.2016)

Religija i špijuniranje

AUSTRIJA i NEMAČKA PROGNALE TURSKE DIPLOMATE: Verske organizacije koristili za špijuniranje!

Austrija -

Turska islamska zajednica DIYANET je u mnoge evropske pa i zemlje Balkana poslala atešee za verska pitanja čija je uloga, prema pisanju turskih opozicionih medija, prvenstveno da u saradnji sa turskom obaveštajnom službom MIT špijuniraju prevashodno opoziciju turske Vlade kao i verske aktivnosti ostalih islamskih zajednica.

Pre nekoliko meseci Nemačka Vlada je proterala turskog atešea za verska pitanja iz svoje zemlje optužujući ga za špijunsku delatnost, a aktivnosti imama Turske Islamske zajednice-Diyanet u Nemačkoj uzela na razmatranje.

Pre dva dana se i Ministarsvo unutrašnjih poslova Austrije suočilo sa istim slučajem gde su uhvatili atešea za verska pitanja Islamske zajednice Turske-Dijaneta Fatiha Mehmeta Karadaša da se bavi špijunskom delatnošću.

On je u svojoj izjavi za medije priznao da se za dobrobit svoje zemlje i svog naroda bavio prikupljanjem određenih informacija o onima koje je je smatrao da su opasnost za tursku državu i narod.

Turska ambasada u Beču je izjavila da će ga otpustiti sa dužnosti atešea za verska pitanja i poslati ga u Tursku, prenosi turski portal shaber3.com.

Nemačka policija je izvršila pretres u kućama četvorice imama koji rade u džamijama Tursko-islamske unije za verska pitanja (DITIB), javila je agencija Anadolija. Pripadnici policije su navodno izvršili prestres kuća verskih službenika pod optužbama da su se bavili špijunskim aktivnostima.

U saopštenju saveznog tužilaštva se navodi da je pretres izvršen u kućama četvorice imama u pokrajinama Severna Rajna-Vestfalija i Rajnland-Falc. Dodaje se kako je pretres izvršen kako bi bilo prikupljeno više dokaza u vezi sa iznesenim optužbama.

Imami se optužuju da su Generalnom konzulatu Turske u Kelnu prosledili podatke koje su prikupili o organizaciji prognanog turskog klerika Fethulaha Gulena, kojeg režim u Ankari dovodi u vezu sa organizacijom navodnog državnog udara izvedenog 15. jula prošle godine. Čelnici Tursko-islamske unije za verska pitanja (DITIB) tvrde da ne postoje dokazi da su njihovi imami umešani u “špijunske aktivnosti”.

(globalcir.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track