VULIN U LOGORU SMRTI: Komemoracija žrtvama Mauthauzena!

72 godine od oslobađanja

VULIN U LOGORU SMRTI: Komemoracija žrtvama Mauthauzena!

Austrija -

MAUTHAUZEN - U Mauthauzenu u Austriji danas se obeležava 72 godine od oslobođenja istoimenog logora.

Državnu ceremoniju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna komemorativna svečanost biće održana kod spomenika Jugoslovenima poginulim u Drugom svetskom ratu. Kako se navodi, ministar Vulin će tom prilikom svečano otkriti novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su živote izgubili u Mauthauzenu, a zatim će položiti vence, odati počast i obratiće se prisutnima.

Čitanjem "Mauthauzen zakletve" počinje zajednička komemorativna svečanost u okviru kompleksa nekadašnjeg logora smrti u Mauthauzenu kod centralnog spomenika na Apel placu. Zakletva se čita na više jezika, a ove godine deo teksta će biti pročitan i na srpskom jeziku, a nakon zakletve uslediće ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti.

Kako je saopšteno, za danas je planirana komemoracija u nekadašnjem podlogoru Mauthauzena, Gusenu 1, kod spomenika srpskim žrtvama na mestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks, gde je istaknuta i zastava Republike Srbije. Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će položiti venac i odaće počast.

Takođe, planirana je i ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na savezničkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata u selu Reiferdorfu, u blizini Mauthauzena, gde je sahranjeno 7.600 Srba. Predviđena je i ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata u mestu Ašah, gde je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika.

Logor smrti u Mauthauzenu predstavlja jedno od najvećih mesta stradanja u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Samo nekoliko nedelja nakon nacističke okupacije Austrije, 8. avgusta 1938. godine, zatvorenici iz logora Dahau, koncentracionog logora blizu Minhena, prebačeni su u austrijski grad Mauthauzen, u blizini Linca.

Koncentracioni logor u Mauthauzenu bio je poznat kao središnji logor za ukupno 49 drugih logora koji su se nalazili na teritoriji okupirane Austrije. Između 8. avgusta 1938. i 5. maja 1945. godine, oko 195.000 osoba bilo je zatočeno u tim logorima koji su predstavljali mesta užasnog stradanja ljudi, njihovog mučenja i likvidacije.

Koncentracioni logor u Mauthauzenu oslobodile su 5. maja 1945. godine jedinice sovjetske Crvene armije. Suđenja za zločine počinjene u Mauthauzenu odigrala su se 1946. i 1947. godine. Sovjetske vojne vlasti zvanično su predale lokalitet nekadašnjeg koncentracionog logora u Mauthauzenu Republici Austriji, a 1949. godine ustanovljen je Državni muzej u Mauthauzenu i iste godine je otpočelo podizanje nacionalnih memorijala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track