ZABRINJAVAJUĆE ALI OČEKIVANO: U Austriji sve više zločina ekstremne desnice!
Foto: Printscreen Youtube

Ksenofobija

ZABRINJAVAJUĆE ALI OČEKIVANO: U Austriji sve više zločina ekstremne desnice!

Austrija -

BEČ - U Austriji je poslednjih godina registrovan nagli porast broja incidenata inspirisnih ksenofobijom, islamofobijom i antisemitizmom

Vlasti su do kraja 2015. godine podnele 1.690 krivičnih prijava koje se odnose na ekstremizam, a najveći broj prijava - 1.200 - podneto je od početka 2014. godine, piše u izveštaju austrijske obaveštajne službe BVT.

Prema izveštaju, sprovedeno je 1.150 akcija krajnje desnice 2015. godine, koje uključuju incidente - od bacanja petardi na migrantske kampove, do širenja mržnje preko interneta. Austrija, rimokatolička država sa oko 8,5 miliona stanovnika, primila je oko 90.000 zahteva za azil u 2015. godini.

"Ako pažljivije pogledamo ove zločina iz mržnje, vidimo da im je cilj podizanje napetosti i izazivanje podela u građanskom društvu" rekao je šef odeljenja za prikupljanje informacija BVT-a Martin Vajs.

"Policija i pravosuđe moraju da posvete više pažnje jer je ovo poseban izazov za bezbednosne snage ", rekao je Vajs i dodao da su napadi "sve češće fizički".

Austrijanci su najavili nove, pojačane kontrole na granici sa Italijom - čime su izazvali negodovanje Rima, a pooštrili su i zakon o azilu, zbog čega su dobili oštre kritike EU, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track