ŽICA NA SVE STRANE: Ograda se podiže i u Burgenlandu!
Foto: AP

AUSTRIJA ZATVARA JOŠ JEDAN PRELAZ

ŽICA NA SVE STRANE: Ograda se podiže i u Burgenlandu!

Austrija -

BEČ - Nakon što su austrijske vlasti odlučile i već uspostavljaju novo upravljanje granicom na Breneru prema Italiji, što podrazumeva i ogradu, žica se podiže i u pokrajini Burgenland, koja se granični sa Mađarskom

U toku su pripreme za podizanje ograde u oblasti oko prelaza Mošendorf i Hajligenbrun, saopštioje zamenik pokrajinskog direktora policije Verner Fašing. On je obasnio da su ti planovi vezani za izbeglički smeštaj u mađarskom mestu Kermend koji bi imao kapacitet do 350 ljudi.

"Još uvek ne znamo kada će taj smeštaj početi da se koristi, ali znamo da će to uskoro uslediti", kazao je Fašing.

Zbog iskustva iz septembra i oktobra prošle godine austrijske vlasti očekuju da će mnoge izbeglice poći pešice iz smeštaja ka Austriji, a tada bi došli na prelaze Mošendorf i Hajligenbrun. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije dalo je nalog da se uspostavi ograda i kontrole na dva zvanična prelaza Mošendorf i Hajligenbrun.

"Ako bi tamo bili podneti zahtevi za azil, onda bismo ih obradili. Osobe koje ne podnesu zahtev biće vraćane sa granice", najavio je Fašing.

Da bi se mogla obavljati puna kontrola granice potrebna je ograda, naglasio je on, dodajući da je za to potreban pristanak vlasnika zemljišta. "Planiramo mere i za Nikelsdorf i Hajligenkrojc", dodao je on.

Preko prelaza Nikelsdorf su prošle jeseni izbeglice u ogromnom broju ušle u Austriju preko Mađarske. Na ova dva velika prelaza za sada neće biti podizane ograde, ali bi to usledilo u slučaju potrebe, zbog čega se vrše pripreme, kako bi taj posao mogao biti obavljen u najkraćem roku, naglasio je Fašing.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja