Zorana Mihajlović na Samitu CEI u Beču

Za bolju integraciju

Zorana Mihajlović na Samitu CEI u Beču

Austrija -
Na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u austrijsku prestonicu će doputovati predstavnici vlada deset zemalj

BEČ - U Beču će danas biti održan Samit Centralno evropske inicijative (CEI), kojom je ove godine predsedavala Austrija, a Srbiju će predstavljati potpredsednica vlade i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović.

Na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u austrijsku prestonicu će doputovati predstavnici vlada deset zemalja, a među učesnicima će biti italijanski premijer Mateo Renci, šef makedonske vlade Nikola Gruevski i premijer Crne Gore Milo Đukanović. Austrija, koja do kraja godine predsedava CEI, predsedavanje će predati Makedoniji.

CEI je osnovana 1989. od strane Austrije, Italije, Mađarske i bivše Jugoslavije.Trenutno ona broji 18 država - Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Hrvatska, Makedonija, Modlavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Ukrajina, Mađarska i Belorusija.

CEI deluje kao most regiona, to jest Podunavlja i Crnomorskog regiona. Sa posebnim fondom pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj ova organizacija podstiče odgovarajuće projekte. Predsedavanje Austrije bilo je u znaku podsticaja integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, što je prioritet CEI, čije je sedište u Trstu, kojim upravlja generalni sekretar Đovani Karaćiolo di Vietri.

Na bečkom samitu će, kako je najavljeno, biti usvojena deklaracija kojom će se obeležiti 25 godina postojanja CEI, koje će biti propraćeno publikacijom o dostignućima ove organizacije od osnivanja do danas. Takođe je planirano potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Sekretarijata CEI i Saveta baltičkih država, kao i CEI i Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije (IACA). Početkom ove nedelje u Beču je održan sastanak Parlamentarne skupštine CEI, koji je bio u znaku ukrajinske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track