ZBOG PRETRPLJENOG ŠOKA, NARUŠENOG ZDRAVLJA I PRITVORA: Ilija Jurišić tuži državu Srbiju
Foto: Printscreen YouTube

Održano prvo ročište

ZBOG PRETRPLJENOG ŠOKA, NARUŠENOG ZDRAVLJA I PRITVORA: Ilija Jurišić tuži državu Srbiju

Crna Hronika -

BEOGRAD - Sudsko veće Višeg suda u Beogradu, posle pripremnog ročišta, danas je održalo prvu raspravu u predmetu tužbe Ilije Jurišića protiv Republike Srbije

Na današnjoj raspravi Ilija Jurišić je izjavio da je hapšenje 11. maja 2007. na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ za njega predstavljalo pravi šok, kao i za njegovu porodicu, jer je hapšenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dve unuke, a da niko nije znao zbog čega ga hapse. "U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteži period mog života. Ne mogu kazati da me je neko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvijek se našao neko ko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom lečenju o čemu svedoči priložena medicinska dokumentacija", obratio se Jurišić sudskom veću.

foto: Printscreen YouTube

Na kraju svog obraćanja Ilija Jurišić je naglasio kako ne postoji novac koji može platiti nepravdu koja je učinjena njemu i porodici, i da bi želeo da štetu koju potražuje plati onaj koji ga je doveo u ovu situaciju, a znao je da nije kriv za bilo koje krivično delo. "To je bivši tužilac Vladimir Vukčević, koji je nakon što sam uhapšen sazvao pres konferenciju i novinarima saopštio da je uhapšen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao je da zna da sam ja kolateralna šteta u odnosima dveju država", kazao je Jurišić. Podsetimo, Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. pod optužbom da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA koji su se povlačili iz grada 15. maja 1992. na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina, od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru. Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti i zbog toga je u saradnji sa svojim advokatom Đorđem Dozetom podneo tužbu protiv Republike Srbije. (Kurir.rs SB/N1/Fena)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : SAD zabrinute zbog ruskog centra u Nišu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track