SRBINA (25) RAZNELA MINA U SIRIJI: Dimitrije nastradao kao dobrovoljac u ruskim snagama
Foto: Privatna Arhiva

POGINUO NAŠ DRŽAVLJANIN

SRBINA (25) RAZNELA MINA U SIRIJI: Dimitrije nastradao kao dobrovoljac u ruskim snagama

Crna Hronika -

Dimitrije Saša Karan, navijač Vojvodine, nastradao na ratištu kao dobrovoljac u ruskim snagama

NOVI SAD - Dimitrije Saša Karan (25) iz Novog Sada poginuo je na ratištu u Siriji kad je kao dobrovoljac ruskih snaga nagazio na minu.

Saša, koji je bio vatreni navijač novosadske Vojvodine, pre sirijskog rata učestvovao je u borbama u Ukrajini, i to u jedinici kojom je navodno komandovao bivši novinar i portparol PTJ Radomir Počuča. On je bio poznat i pod imenom Aleksandar Jojić.

foto: Privatna Arhiva

Borio se za pravdu

- Došao je u Novorusiju u zimu 2014-2015. Otišao je tamo iz ličnih ubeđenja, kako bi branio pravoslavnu braću, a verujem da je i u Siriju otišao kao dobrovoljac. Nije se borio za materijalni interes, već isključivo za pravdu i istinu, i za njih je i stradao - kaže za Kurir jedan od Jojićevih prijatelja i dodaje:

- Nedavno se oženio devojkom iz Moskve i s njom dobio sina Mateja, pa jedno vreme nije učestvovao u borbama.

On navodi da je Dimitrije rođen u Foči, ali da je devedesetih izbegao iz Bosne u Novi Sad sa starijom sestrom.

- Mislim da ih je otac napustio i otišao u Švedsku, ali nisam siguran. Njegova majka je naš porodični prijatelj - kaže naš sagovornik.

Sašinoj majci javljeno je da joj je sin poginuo u ponedeljak uveče.

- Uvek je znala gde Saša ide, osim sad kad je krenuo u Siriju, gde se zaputio pre dva meseca. Uvek je tražio njeno odobrenje, a sada je prvi put otišao na ratište a da nije tražio njen blagoslov - dodaje prijatelj.

Firma se oprostila

Vest o pogibiji Karana najpre su objavili navijači iz grupe Firma. Od nesrećnog mladića oprostio se i Radomir Počuča. Na istoj društvenoj mreži su se oprostili i Balkanski navijači, koji su okačili fotografiju za koju tvrde da se na njoj nalazi upravo Dimitrije.

U Ministarstvu spoljnih poslova nam je rečeno da nisu upoznati sa ovim događajem.

- Posle izmena i dopuna krivičnog zakona, odlazak na strana ratišta kažnjava se zatvorom. Mi možemo da reagujemo samo ukoliko nam se obrati neko, recimo porodica - rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ratnici u Ukrajini

USLOVNE KAZNE

Dosad su se pred sudom u Srbiji našle 24 osobe koje su prekršile zakon učešćem na ratištima u Ukrajini. One su sklopile sporazum o priznanju krivice, a kazne zatvora su dobila samo tri lica. Tri lica su osuđena na kaznu zatvora u trajanju od po šest meseci, ali u prostorijama u kojima stanuju, a za 15 lica izrečena je uslovna osuda.

Kurir / J. P. - J. I. - S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track