"OĐE JE KATASTROFA, NEKO ĆE DA PJEVA STO POSTO" Ovo su mejlovi kojima se dogovarala Šarićeva ekipa pre pada sa 5,7 tona kokaina
Foto: Dado Đilas

"OĐE JE KATASTROFA, NEKO ĆE DA PJEVA STO POSTO" Ovo su mejlovi kojima se dogovarala Šarićeva ekipa pre pada sa 5,7 tona kokaina

Crna Hronika -

Na suđenju Darku Šariću za međunarodni šverc kokaina prikazani su mejlovi čuvani u sandučetu „nedovršene poruke“ na adresi "drugari1978@gmail.com" kojima su Šarićevi saradnici komunicirali neposredno pre hapšenja u akciji „Balkanski ratnik“ u oktobru 2009.

"Ođe je katastrofa. Sve smo dodali Nindži, a on dva dana sa tim tamo ovamo i sinoć se zamalo podavili, oluja bila tako da posla nema. Ova firma polako se gasi. Ođe posla nema. Javljam ti novosti".

Ovu poruku Draško Vuković, član Šarićeve grupe koji je postao svedok saradnik, ostavio je u sandučetu za nedovršene poruke drugom članu na zajedničkom nalogu obaveštavajući ga da je bilo problema oko pretovara kokaina, tvrdi tužilštvo.

Problem je nastao kada je droga trebalo da se prebaci na prekookeanski brod koji je čekao u vodama Urugvaja. Pretovar je propao – prvi put zbog procene da nije bezbedno, a drugi put zbog jakog nevremena. Grupa je pohapšena nekoliko dana kasnije u akciji „Balkanski ratnik“, a kokain je zaplenjen.

Tokom ovih dešavanja, članovi grupe bili su u neprestanoj komunikaciji, jedni druge obaveštavali šta se dešava i prosleđivali usputstva, čuli se telefonom i razmenjivali sms poruke i mejlove. Deo tih razgovori i prepiski dokazi su u postupku protiv grupe i preslušavani su i čitani u sudnici.

foto: Dado Đilas

O načinu komunikacije Vuković se nekoliko meseci ranije dogovorio sa saradnikom i u telefonskom razgovoru mu rekao da je nova adresa "garidru" i "godište posle mojega". Ubrzo posle ovog razgovora formirana je nova adresa „drugari1978“ i odmah stavljena pod nadzor, piše u optužnici.

I jedan i drugi imali su lozinku, jedan se ulogovao iz Argentine, a drugi iz Srbije. Poruke su ostavljali u sandučetu „draft“ odnosno „nedovršeno“ i nisu ih slali smatrajući da je tako bezbednije. U razgovorima su koristili i unapred dogovorene šifre i šifrovana imena.

Istog dana kada je u luci u blizini Montevidea zaplenjen kokain srpska policija u akciji "Balkanski ratnik" uhapsila je Željka Vujanovića, Šarićevog brata od tetke, i još nekoliko osoba. Saradnik iz Srbije javlja Vukoviću šta se dešava.

"Čitaj RTS za Krmka, Brata i nekog trećeg. Na vezi smo, ne mrdajte. Neko će da pjeva sto posto. Na vezi smo. Javljaju da je FIFA i UEFA angažovana."

Tako ga obaveštava i da su kod Vujanovića prilikom hapšenja pronađeni telefoni i šifrarnici koji su korišćeni u komunikaciji, tvrdi tužilaštvo.

"Krme je sve držao u kući. Uzeli su mu 20 telefona, ceduljice sa kodovima i poveli ih. MUP o tome nije imao pojma, samo BIA. I sada su se zavadili pošto su neki bili na platnom spisku. Bojim se da Japanac ne zapjeva i ne zaigra. Od njega sve zavisi", javlja mu saradnik.

Suđenje će se nastaviti u petak kada će se odbrana i zamenik tužioca Saša Ivanić izjasniti o prikazanim dokazima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivne fotografije Vulina i najvećeg kradljivca struje u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track