MAKSIMALNA ROBIJA ZA MONSTRUMA: Anđin (3) ubica u Zabeli, 2043. može na slobodu
Foto: Privatna Arhiva

KAZNA ZA DVOSTRUKOG UBICU IZ ZAJEČARA

MAKSIMALNA ROBIJA ZA MONSTRUMA: Anđin (3) ubica u Zabeli, 2043. može na slobodu

Crna Hronika -

Vladica Rajković, koji je osuđen na 40 godina zbog ubistva Anđeline (3), od juče u zatvoru u Požarevcu i za 26 godina stiče pravo da eventualno izađe ranije

POŽAREVAC - Vladica Rajković (28) iz sela Vratarnica, koji je zbog ubistva trogodišnje devojčice 2016. pravosnažno optužen na 40 godina zatvora, prebačen je iz zatvora u Zaječaru u KPD Zabela kod Požarevca, gde će služiti kaznu. Rajković će za 26 godina i osam meseci steći pravo da traži uslovni otpust.

Apelacioni sud u Nišu odbacio je nedavno kao neosnovanu žalbu odbrane i potvrdio presudu Višeg suda u Zaječaru kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora, pa je Rajković ubrzo prebačen u zatvor u kom će izdržavati kaznu. Njegova odbrana tražila je novo suđenje jer je smatrala da je, u trenutku kad je silovao i ubio malu Anđelinu, bio u stanju teškog pijanstva, zbog čega mu je uračunljivost bila bitno umanjena.

Likvidirao i komšinicu

Podsetimo, Rajkovića je tužilaštvo teretilo za tri krivična dela, i to teško ubistvo i silovanje Anđeline Stefanović i ubistvo meštanke Dragane Stanković (47). On je optužen da je 9. jula prošle godine silovao i ubio malu Anđelinu.

U srpskim zatvorima najstrožu kaznu služe 82 osuđenika, među kojima nema žena. Svi oni svoje kazne služe u najstrože čuvanim zatvorima u Srbiji, kao što su Zabela, KPZ Beograd, poznat kao Nova skela, i KPZ Niš. Smeštaj s drugim licima nije uslovljen visinom kazne, pa ćeliju mogu deliti i sa osuđenicima koji izdržavaju manje kazne. Ipak, i pored brutalnosti koju su pokazali, i ovi osuđenici imaju pravo da posle odslužene dve trećine zatvorske kazne od suda molbom traže za uslovni otpust. Oni, shodno zakonu, posle 26 godina i osam meseci provedenih iza rešetaka mogu na uslovnu slobodu, ali takvih slučajeva zasad nema, pa se i ne zna kako će sudovi na takve zahteve odgovarati.

U društvu zločinaca

Za teške zločine nad decom na 40 godina zatvora osuđeni su i Dragan Nikolić Čombe (52), koji je 2005. ubio Tamaru Ivanović (13), zatim Mališa Jeftović, koji je ubio pastorku Katarinu Janković (3), u julu 2005. Osuđeni su i Dragan Đurić iz Surčina, koji je u julu 2014. oteo, silovao i ubio Tijanu Jurić (15) iz Subotice, a tu je i Darko Kostić, koji maksimalnu kaznu služi zbog silovanja i brutalnog ubistva 14-godišnje Ivane Podraščić u julu 2014.

Kurir / J. R.

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track