SUBOTIČKI HAKER OSLOBOĐEN Apelacioni: Nije kriv za ubacivanje virusa, prevaru i pranje novca
Foto: Profimedia

Tužilaštvo optužbu nije dokazalo

SUBOTIČKI HAKER OSLOBOĐEN Apelacioni: Nije kriv za ubacivanje virusa, prevaru i pranje novca

Crna Hronika -

BEOGRAD- Pravoznažnom odlukom Apelacionog suda u Beogradu, haker iz Subotice Atila Alaćan (33) pravosnažno je oslobođen optužbi za unošenje računarskih virusa, računarske prevare i pranje novca, dok je zbog zastarelosti protiv njega odbijena optužba za pribavljanje tog problematičnog virusa.

Veći deo optužbi tužilaštvo, prema stavu Apelacionog suda, tužilaštvo nije dokazalo, zbog čega je pravosnažno oslobođen.

Što se tiče krivičnih dela pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela i pravljenje i unošenje računarskih virusa u produšenom trajanju, za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, sud je preinacio prvostepenu presudu i zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivicnog gonjenja odbio optužbu prema Alaćanu.

Alaćan je, kako su preneli subotički mediji nakon njegovog hapšenja u martu 2011, bio osumnjičen da je godinu dana ranije kupio računarski virus, sačuvao ga na zakupljenom serveru, a zatim ga putem interneta uneo u više od 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zarašene računare, on se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji nisu sadržali film, već reklamu koja je upućivala na internet sajt koji je kreirao, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadršaj, lažno prikazujući da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu, Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog racuna više od 85.000 američkih dolara, preneli su tada subotički mediji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track