MLADI NIŠLIJA NOSIĆE NANOGICU GODINU DANA: Igrao se kašikarom, pa zamalo ubio sebe i tetku
Foto: M.M.

Presuda

MLADI NIŠLIJA NOSIĆE NANOGICU GODINU DANA: Igrao se kašikarom, pa zamalo ubio sebe i tetku

Crna Hronika -

NIŠ - Nišlija Janko Sokolović (22) sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštvom na osnovu kojeg mu je izrečena kazna zatvora od godinu dana koju će izdržati u svom stanu uz primenu elektronskog nadzora (nanogice) zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

On je 17. avgusta prošle godine u stanu svoje tetke Ksenije Sokolović u Ulici Milojka Lešjanina slučajno aktivirao ručnu bombu i tom prilikom je zadobio teške povrede opasne po život, a geleri su teže povredili i Kseniju.

Našao bombu na ulici

Kako je utvrđeno tokom istrage, mladić je ručnu bombu neidentifikovane marke istog jutra pronašao u kutiji pored kontejnera, stavio je u džep i nosio sa sobom iako ona spada u oružje A kategorije, čije je posedovanje nedozvoljeno fizičkim licima. Kašikaru je doneo do stana svoje tetke, gde je usled nestručnog rukovanja izazvao eksploziju, u kojoj je zadobio teške povrede vrata, grudnog koša i krvnih sudova nogu, zbog čega je operisan u Kliničkom centru u Nišu.

Sokolovića je optužnica teretila da je eksplozijom izazvao opasnost za život Ksenije Sokolović jer je zadobila višestruki prelom levog skočnog zgloba, povrede levog tabana, potkolenice, ručnog zgloba, desne podlaktice, desne strane grudnog koša, pazušne jame, trbušnog zida, bedra, kao i oguljotine glave.

Čudom preživeli

U stanu u kojem je došlo do eksplozije pričinjena je velika šteta, a pravo je čudo kako su Sokolovići preživeli, s obzirom na to da su geleri leteli na sve strane. Sokolović je u potpunosti priznao delo, a ustanovljeno je da je postupao iz nehata.

Olakšavajuće okolnosti

KAZNA NA ZAKONSKOM MINIMUMU

Zakon propisuje kaznu zatvora od šest meseci do pet godina ukoliko izvršenje teškog dela protiv opšte sigurnosti dovede do veće materijalne štete ili teškog povređivanja neke osobe. Međutim, ukoliko je delo učinjeno iz nehata, maksimalna zatvorska kazna je tri godine. Sud se u ovoj situaciji odlučio za minimalnu kaznu, s obzirom na to da je reč o mladom čoveku koji nije ranije činio krivična dela, te uzimajući u obzir da je u potpunosti priznao delo i izrazio kajanje.

Kurir / D. K.

Foto: M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track