20 GODINA NISMO MOGLI DA SPAVAMO: Jeziva ispovest ubica iz Bariča koji su dve decenije krili mračnu tajnu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Rasvetljeno ubistvo iz 1998. godine

20 GODINA NISMO MOGLI DA SPAVAMO: Jeziva ispovest ubica iz Bariča koji su dve decenije krili mračnu tajnu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Osumnjičene za ubistvo deviznog penzionera Dragomira Kalinića (60) iz Bariča grizla je savest zbog zločina i laknulo im je kada su ih posle 19 godina inspektori beogradske policije identifikovali i uhapsili!

Ovo za list priča izvor dobro upoznat sa istragom zločina starog 19 godina.

foto: Dragana Udovičić

Kako je policija saopštila prekjuče, Đorđe Mijajlović (36) i Igor Jovanović (39) uhapšeni su zbog sumnje da su počinili zločin davne 1998. godine u Bariču.

Mijajlović je osumnjičen da je nožem u srce ubio Dragomira Kalinića dok mu je Jovanović čuvao stražu. Potom su zajedno pobegli sa plenom.

- Mijajloviću, koji je u vreme zločina bio maloletan, i Jovanoviću bukvalno je pao kamen sa srca kada su uhapšeni! Navodno su rekli da skoro dve decenije zbog toga nisu mogli mirno da spavaju! O ubistvu nisu mogli da pričaju nikome, pa su zločin iznova preživljavali u sebi - priča sagovornik upoznat sa istragom.

foto: AP/Ilustracija

Ubice su se požalile da ih je sve ove godine grizla savest, te da nikome nisu smeli da otkriju tajnu

Da ih je grizla savest možda može da potvrdi i to što su se obojica osumnjičenih za stravično ubistvo posle zločina povukla iz kriminalnih poslova. Okrenuli su se običnom životu - porodici, a zarađivali su kao majstori. Narednih godina su naučili da popravljaju stvari po domaćinstvu i na taj način su zarađivali celog života krijući tajnu.

Inspektori su do njih dvojice došli posle dugog operativnog rada, uz malu pomoć najsavremenije tehnologije, tačnije veštačenjem DNK tragova nađenih na mestu zločina. Još u početku istrage sumnjalo se da ubica, ili nekoliko njih, živi u blizini Bariča, a ta pretpostavka na kraju se ispostavila tačnom. Utvrđeno je da su Kalinića tipovali jer je živeo sam, a verovali su da ima dosta novca zato što je primao deviznu penziju.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Zločin je počinio Mijajlović koji je tada bio maloletan. Žrtvu je izbo nožem dok je Jovanović čuvao stražu, da neko ne bi naišao i osujetio ih u pljački. Mijajlović je osumnjičen za teško ubistvo, a Jovanović za saučesništvo. Ni jedan ni drugi nisu želeli da otkriju koliko su novca ukrali iz kuće žrtve, kao ni da li su odneli i zlato jer verujemo da je bilo i vrednog nakita. Niko od rođaka i komšija Kalinića nije znao koliko je on novca držao u kući da bismo mogli da pretpostavimo koliko su para odneli. Takođe nije poznato ni kako su potrošili taj krvavi novac - dodaje naš izvor.

Komšije Kalinića i danas se sa užasom sećaju zločina starog dve decenije, ali ko su ubice niko nije slutio. Prema rečima našeg sagovornika, rasvetljavanje ovog zločina dokaz je da za policiju nema ubistava koja zastarevaju.

foto: Nebojša Mandić

- Ako i zločinci smatraju da će posle deceniju, dve svi zaboraviti na ubistvo koje su počinili i da će policija prestati da istražuju, varaju se. Niko nije zaštićen i ubistvo ne zastareva - kategoričan je naš izvor.

Kako je osumnjičeni za teško ubistvo u vreme zločina bio maloletan, njemu će se suditi po zakonu koji je povoljniji za njega, što se uvek praktikuje u takvim slučajevima. Za teško ubistvo zatvor predviđa kaznu od 30 do 40 godina, ali Mijajloviću preti do 10 godina robije, upravo zbog toga što je bio maloletan kada je ubio Kalinića.

(Kurir.rs/Blic/Ana Ž. Adžić/Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track