SESTRA ĐORĐA BOŽOVIĆA ISPUNJAVA AMANET: Gišku nosim u Crnu Goru
Foto: Nebojša Mandić

otvara grobnicu

SESTRA ĐORĐA BOŽOVIĆA ISPUNJAVA AMANET: Gišku nosim u Crnu Goru

Crna Hronika -

Poslednja želja Prebacićemo posmrtne ostatke s Centralnog groblja u selo Kuči, kaže Slavica Božović, čiji je brat pre 26 godina poginuo na ratištu u Hrvatskoj

BEOGRAD - Porodica, rođaci, prijatelji i saborci Đorđa Božovića Giške održali su juče pomen na Centralnom groblju u Beogradu.

Giška je kao komandant Srpske garde pre 26 godina, 1991, poginuo na ratištu kod Gospića, dan pre svog 36. rođendana, a ovo je poslednji pomen u Beogradu jer će Giškine posmrtne ostatke, kao i posmrtne ostatke njegovih roditelja sestra Slavica preneti u Crnu Goru.

Prenos u oktobru

Kako je za Kurir objasnila Slavica Božović, na ovaj način ispuniće bratovljevu želju da bude sahranjen u Kučima u Crnoj Gori.

- Pre nego što je otišao na ratište ostavio mi je amanet da ga, ako pogine, prvo stavimo dva-tri meseca kod Belog u grob i da ga potom sahranimo u Kučima, u selu Bezjovo, na groblju koje se zove Martinika po istoimenoj crkvi koja je tu. Na tom groblju naš otac je pokupio kosti rođaka i sahranio u jedan grob. Giškina je želja bila da pored tog groba napravimo porodičnu grobnicu i da tu počiva - kazala je Giškina sestra i dodala da se njen brat takoreći zaljubio kad je video to groblje.

Ona dodaje da joj je sve teže kako se taj dan iskopavanja i prenosa bliži.

- Planiramo da posmrtne ostatke prenesemo u Crnu Goru 13. oktobra, kada će prenoćiti u kapeli, a dan kasnije da ih tamo i pokopamo. Tamo je već skoro sve pripremljeno, grobnica je iskopana i veliku zahvalnost dugujem ljudima koji su radili na njoj. Spomenik će takođe biti drugačiji, u skladu sa spomenicima kakvi su tamo. Ovaj spomenik ostaće na istom mestu kao uspomena jer je Đorđe tu ležao 26 godina - objasnila je sestra i dodala da nije bilo porodičnog prijatelja Brane Mićunovića, prenos kostiju bio bi joj mnogo komplikovaniji i teži, te mu duguje zahvalnost za to.

Kučki vitez

Prema njenim rečima, Giška nije odmah sahranjen u Crnoj Gori zbog majke, jer je ona želela da joj dete bude bliže.

- Prošlo je pet godina od mamine smrti i verujem da je sad pravo vreme da održim obećanje dato bratu i ispunim mu poslednju želju - kaže Slavica.

Njen i Giškin brat, koji je došao na pomen iz Crne Gore, kaže da mu je drago što će njegov Đorđe počivati među kučkim vitezovima.

- Đorđevi dedovi su nosioci zlatnih Obilićevih medalja u borbi s Turcima i nije mogao drugačiji da bude osim ovakav kakav je bio. Giška je bio pravi srpski junak i dao je život na najlepši način kako se može dati život za otadžbinu - rekao je rođak.

Jelena Rafailović

Biografija

Buran život

Đorđe Božović Giška rođen je 16. septembra 1955. u Peći

Na Voždovcu se kao mladić upoznao s Branislavom Matićem Belim

Bio je član bokserskog kluba Radnički sa Crvenog krsta

Dobio je nadimak Giška zbog snažne konstitucije

Sa 13 godina je otišao u Italiju

Giška je osnovao Srpsku gardu sa vođom SPO Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track