HRVATSKI FORENZIČARI REŠAVAJU MISTERIJU NASIPA SMRTI: Metod "Čiča Gliše" otkriva Jeleninu dvojnicu!
Foto: Kurir/Facebook

Rezultat zavisi od kvaliteta snimka iz Borče

HRVATSKI FORENZIČARI REŠAVAJU MISTERIJU NASIPA SMRTI: Metod "Čiča Gliše" otkriva Jeleninu dvojnicu!

Crna Hronika -

Nenad Šipka iz novosadskog Centra za forenzička istraživanja osvrnuo se juče i na napise u pojedinim medijima da je Zoran Marjanović imao saučesnicu koja je glumila Jelenu na nasipu nekoliko sati pre nego što je prijavljen njen nestanak.

foto: Privatna Arhiva

Navodno, policija je već u prvim satima istrage uzela snimak sigurnosne kamere s jedne kuće, a na njemu se navodno vide supružnici Marjanović u trenutku kada su stigli na nasip gde je, prema Zoranovim tvrdnjama, Jelena otišla da džogira. Međutim, policija do danas nije uspela sa sigurnošću da utvrdi da li je na snimku ubijena Jelena li neka druga devojka. Takođe, na snimku se ne vidi ni mala Jana u kolima, iako je Marjanović ranije izjavio da je ona bila s njim dok je Jelena džogirala.

SVEKAR UMEŠAN U JELENINO UBISTVO? U panici izmislio da je pevačica imala ljubavnika tajkuna! ČITAJTE U KURIRU

- Ukoliko takav snimak zaista postoji, policija može da kontaktira s našim kolegom iz Hrvatske, takođe forenzičarem Vojinom Maštrukom, koji posebnom tehnologijom i s preciznošću može da utvrdi da li je na snimku Jelena ili neka druga žena. Naravno, ukoliko je snimak dovoljno kvalitetan - kazao je Šipka za Kurir.

foto: Printscreen

- Ukoliko postoji video-snimak koji je zabeležio celu figuru osobe, primenom laserske tehnologije i rektifikacijom fotografije dobijene sa snimka video-nadzora, tačnije prilagođavanjem detalja sa fotografije stvarnim dimenzijama može se ustanoviti da li je osoba sa snimka, kojoj se najverovatnije ne vidi lice, zapravo Jelena ili je to neka druga osoba. U našem regionu to jedino radi Vojin Maštruko iz Hrvatske - kaže Šipka i predlaže da policija i tužilaštvo stupe u kontakt sa njim.

PEVAČICA OTETA U PODNE, TELO BAČENO U KANAL U 3 UJUTRU! NOVA SAZNANJA: Zoran šokiran prevarom, a biznismen nije želeo da se sazna za vezu?!

- Rezultat zavisi isključivo od kvaliteta fotografije, jer su objektivi kamera za video-nadzor širokougaoni i iskrivljuju sliku. Ako policija sumnja da je na snimku neko drugi, potrebno je skenirati tu osobu, uz njen pristanak, i uporediti skeniranu sliku sa fotografijom koja je skinuta sa spornog snimka.

foto: Kurir, Profimedia

U softveru se maketa ljudskog tela, koja liči na Čiča Glišu, rastegne duž linije kičme, glave i nogu i odredi se njena visina. Visina tela je nepromenljiva i ne može se sakriti. Softver ne može da se prevari! U ovom programu određuje se visina sa maksimalnim odstupanjem do jednog centimetra. Na primer, ako se neka osoba namerno poguri, misleći da će tako zavarati trag, to nije prepreka da softver izmeri njenu tačnu visinu - kaže Šipka i objašnjava da je poželjno spornu osobu skenirati na istom mestu ili u sličnom ambijentu, da bi sumnje bile otklonjene.

ZORAN NE MOŽE DA BUDE SAM: Prebačen u ćeliju sa trojicom robijaša, jedan od njih optužen za ubistvo

- Ako je osoba za koju se sumnja da je trčala umesto Jelene, recimo, visoka 165 centimetara, a ustanovi se da je devojka sa snimka viša ili niža od nje, na primer, tri do pet centimetara, onda je sumnja neosnovana. Ukoliko se njihova visina poklapa, onda se može opravdano iskazati sumnja da je neko drugi trčao umesto Jelene - objašnjava forenzičar.

(Kurir.rs/J. Spasić/Lj. Stanišić/Alo/S.Dž.S./N.G./Foto: Kurir, Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track