STVORILI MAFIJAŠKO CARSTVO POSLE RATA U BIH: Srpski dileri uhvaćeni sa marihuanom vrednom milion evra, a pravi šok je usledio u stanovima!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

STVORILI MAFIJAŠKO CARSTVO POSLE RATA U BIH: Srpski dileri uhvaćeni sa marihuanom vrednom milion evra, a pravi šok je usledio u stanovima!

Crna Hronika -

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 osumnjičenih koji se terete za tri krivična dela: kriminalno organizovanje, proizvodnju i prodaju droge, i pranje novca.

Kao vođa grupe označen je Dalibor Trnavac (39) iz Čačka, koji ima debeo kriminalni dosije u Srbiji. On i osumnjičeni Vuk Popović iz Valjeva jedini su za sada uspeli da pobegnu srpskim i češkim organima gonjenja. Protiv obojice je raspisana međunarodna Interpolova poternica.

U zajedničkoj akciji srpsko-češkog istražnog tima u Srbiji su uhapšeni Obren Markešević iz Čačka, Zoran Božović i Milan Kenjić iz Valjeva. U Češkoj su lisice na ruke stavljene Marku Tošiću iz Čačka, Borku Aćimoviću iz Gornjeg Milanovca, Nenadu Otoviću iz Pljevalja, Ivanu Vasiću iz Gornjeg Milanovca, Nenadu Pejoviću iz Kragujevca, Jovanu Stojkoviću iz Čačka i Miodragu Otoviću iz Berana u Crnoj Gori.

foto: MUP

Prema nezvaničnim informacijama, u Češkoj im je bila baza. U Pragu, glavnom gradu, otkrivene su četiri laboratorije u kojima su kanabis odgajali u veštačkim uslovima. Kako saznajemo, prema procenama češke policije, marihuana koja je otkrivena u laboratorijama vredi više od milion evra!

U srpskim sefovima i stanovima koje su koristili osumnjičeni otkriveno je nešto više od 160.000 evra. U sefu koji je iznajmio Dalibor Trnavac pronađeno je 70.500 evra, u drugom sefu koji je iznajmio Nenad Otović pronađeno je 23.500 evra. Prilikom pretresa stanova kod Vuka Popovića u Valjevu pronađeno je 53.000 evra, kod Borka Aćimovića u Gornjem Milanovc 9.900 evra.

Takođe, privremeno su im oduzeta tri luksuzna automobila "audi A8", "audi A6" i "škoda superb".

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je odmah pokrenulo i finansijsku istragu o poreklu imovine osumnjičenih. Za sada je otkriveno da su kupili pet stanova, po jedan na beogradskim opštinama Voždovac i Rakovica i tri u Čačku. Sumnja se da su vozila i stanove kupili od novca koji su stekli prodajom marihuane.

Ova organizovana kriminalna grupa od početka 2016. do 12. septembra 2017. na teritoriji Srbije i Češke bavila se proizvodnjom i distribucijom opojne droge marihuane na evropskom tržištu. Drogu su prodavali i u samoj Srbiji. Istražitelje je iznenadilo koliko su novca dobili prodajom marihuane, s obzirom na to da ona spada u jeftinije narkotike.

Dalibor Trnavac označen je kao neprikosnoveni šef kriminalne grupe koji je sve organizovao. On se tereti da je osmislio čitav plan proizvodnje kanabisa u veštačkim uslovima i da je zatim regrutovao ostale pripadnike. Takođe se tereti da je obezbeđivao kontakte za dalju prodaju marihuane i odredio raspodelu novca. Trnavac je osumnjičen da je izdavao naredbe ostalim pripadnicima, koje je kontrolisao, kao i da je proveravao kako uzgajaju kanabis.

foto: Profimedia

Najvažnije zaduženje ostalih pripadnika grupe je bilo da vode računa o uzgoju kanabisa, ali i o transportu sve do prodaje.

Otkrivanje ove grupe je izvedeno tako što je srpsko tužilaštvo formiralo zajednički istražni tim sa češkim tužilaštvom i policijom. Ovo je već drugi put u ovoj godini da se formira zajednički međudržavni istražni tim. Prvi put je formiran sa Nemcima. Ovakav način rada u borbi protiv međunarodnog kriminala pokazuje se kao veoma efikasan kada su u takve kriminalne delatnosti uključeni i državljani Srbije, a pogotovu kada je reč o trgovini narkoticima.

Dalibor Trnavac početkom 21. veka bio je označen u beloj knjizi MUP Srbije kao važan pripadnik organizovane kriminalne grupe iz Čačka koju su zvali "Bosanci". Vođe te grupe su bili Marko Novičić zvani Karatista i Bosanac, kao i Miladin Lazović Laki, a grupa je dobila naziv "Bosanci" po pripadnicima koji su učestvovali u ratu u BiH.

U dokumentu MUP je navedeno da su nasilni i da se bave teškim krađama, organizovanjem ilegalnog prelaska granice, prodajom oružja, ucenama i iznuđivanjem. Bavili su se i nedozvoljenom trgovinom nafte. Osim u Srbiji, delovali su i u Belgiji, Nemačkoj i Republici Srpskoj. Navodi se i da "prema operativnim podacima većina članova u ilegalnom posedu ima vatreno oružje i skloni su pružanju otpora i upotrebi oružja". Trnavac je hapšen 2003. u "Sablji" zbog provalnih krađa.

(Kuri.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) INTERVENTNA MU PREPREČILA PUT: Racija na Pančevačkom putu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track