ZRENJANINAC NA UDARU PRAVOSUĐA: Osuđen, pa uhapšen za isto delo!
Foto: Privatna Arhiva

PROGON

ZRENJANINAC NA UDARU PRAVOSUĐA: Osuđen, pa uhapšen za isto delo!

Crna Hronika -

Branko Kovač je osuđen zbog bacanja bombe na opštinsku zgradu i objave slike na Fejsbuku, a kada je istu fotografiju opet objavio, ponovo je uhapšen i određen mu je pritvor

ZRENJANIN - Branko Kovač, koji je osuđen jer je bacio kašikaru na zgradu opštine Zrenjanin i potom na Fejsbuku objavio fotografiju sebe kako drži bombu, ponovo je uhapšen i pritvoren jer je na Fejsbuku objavio istu tu fotografiju, kaže njegov advokat Feđa Dimović.

Kovač je 15. aprila ove godine u ranim jutarnjim časovima bacio bombu na zgradu opštinske uprave Grada Zrenjanina. Nakon toga, objavio je fotografiju kašikare na društvenim mrežama i ubrzo uhapšen.

- U iskazu pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu moj branjenik je objasnio da je bio revoltiran neispunjenim obećanjima gradske vlasti. Branko je dobro vodio računa da niko ne bude povređen, pa je zato bombu bacio u 5.20, kada je zgrada opštine bila prazna. Zbog ovog postupka kažnjen je sa tri godine zatvora zbog krivičnih dela neovlašćene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija i izazivanja opšte opasnosti - objašnjava Dimović za Kurir.

Kako navodi, Kovač je iz pritvora pušten 6. septembra, kada je osuđen.

- Po puštanju iz pritvora on je u šali ponovo na svom Fejsbuk profilu objavio istu fotografiju sa istom bombom, zbog koje je već prethodno osuđen. To nije sprečilo Osnovni sud u Zrenjaninu da mu 12. septembra ponovo odredi pritvor pod istom optužbom, da je izvršio krivično delo neovlašćene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Moj klijent je, dakle, i osuđen i ponovo optužen da je nosio jednu istu bombu u istom vremenskom periodu - kaže Dimović.

On navodi da je ovim prekršeno osnovno načelo krivičnog postupka, po kome niko ne može biti gonjen za krivično delo za koje je već ranije bio osuđen, što je zagarantovano Ustavom Srbije.

- Slučaj Branka Kovača je još jedan dokaz o beskrupuloznosti pravosudnih organa, koji ne biraju sredstva da se osvete svima koji su na bilo koji način izrazili protest protiv ove vlasti - naveo je Dimović.

foto: Filip Plavčić

Kurir je pokušao da dobije komentar od Osnovnog suda u Zrenjaninu, ali se niko nije javljao na telefon.

Dimović o postupku branjenika

BIO JE NEPROMIŠLJEN, ALI OPET...

Advokat Dimović ne spori da je potez Branka Kovača bio u najmanju ruku nepromišljen.

- Morao je očekivati da je sada na meti vlasti i da tako nešto može da se dogodi. S druge strane, kada znate da je Ustavom zagarantovana zabrana suđenja, ne bi trebalo da se u pravnoj državi ovako nešto desi - rekao nam je Dimović.

On ističe da je ovde reč o propustu tužilaštva i suda u Zrenjaninu.

- Propust je tužilaštva koje mu je na teret stavilo ovo delo, a posle i suda, koji je prihvatio određivanje pritvora. Ovako nešto je nedopustivo - kaže Dimović.

Kurir / Jelena Ivić

Foto: Filip Plavčić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track