ULEMEKU ĆERKA SAOPŠTILA TUŽNU VEST Legija: Pustite me majci na sahranu!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Tražio da ga puste iz zatvora

ULEMEKU ĆERKA SAOPŠTILA TUŽNU VEST Legija: Pustite me majci na sahranu!

Crna Hronika -

Posle saznanja da mu je majka umrla, osuđeni za ubistvo premijera tražio da ga puste iz zatvora, ali zbog bezbednosti najverovatnije neće dobiti dozvolu

BEOGRAD - Natalija Ulemek (82), majka najpoznatijeg srpskog osuđenika Milorada Ulemeka Legije, preminula je u Beogradu.

Kako saznajemo, majku bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, izdalo je srce u sredu u 21 sat.

- Ona je pre nekoliko dana primljena u bolnicu i tamo je i preminula - potvrđeno je za Kurir.

Dolazila na suđenja

Ulemeku, koji kaznu služi u posebnom delu požarevačke Zabele, takozvanom Alkatrazu, juče je ćerka saopštila tužnu vest i on je odmah tražio da ide na sahranu.

- Po zakonu, on ima pravo da traži da prisustvuje sahrani majke Natalije. Ukoliko takav zahtev podnese, on će biti razmotren. Da li će bilo kom osuđeniku biti dozvoljeno prisustvo, pre svega zavisi od bezbednosnih procena. Gotovo je izvesno da Milorad Ulemek neće moći da prisustvuje - otkriva sagovornik Kurira. On napominje da postoji druga mogućnost, a to je da Legija nekoliko dana kasnije bude nakratko izveden iz zatvora i sproveden da zapali sveću na majčinom grobu.

- Čak i u tom slučaju, on bi uz velike mere obezbeđenja, u najvećoj tajnosti bio sproveden verovatno rano ujutro, u vreme kada na groblju nema drugih ljudi - zaključuje on.

Legijina majka Natalija je, podsetimo, punih 13 godina redovno dolazila na sinovljeva suđenja. Sedela je uvek u prvom redu predviđenom za publiku, iza optuženih, a sin joj je uz pozdrav često postavljao isto pitanje: „Kako si“, a isto pitanje je često i ona postavljala njemu.

- Moj sin je nepravedno osuđen, ali vreme će pokazati ko stoji iza atentata. On je žrtveno jagnje i neka se vesele njegovi neprijatelji, neka im to bude najveća radost u životu. Da je nekog ubio, ne bi se predavao. Nigde u svetu ne bi mogao da živi s tim da njegovi ratni drugovi trunu u zatvoru, a da on bude slobodan - govorila je Natalija Ulemek, pošto je njen stariji sin osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva Zorana Đinđića.

Umro mu i otac

- Moj sin je heroj - govorila je Natalija Ulemek.

Inače, osim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Legija je na maksimalne kazne osuđen i zbog ubistva na Ibarskoj, otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, kao i brojne zločine „zemunskog klana“. Iza rešetaka je od 2. maja 2004, kada se predao posle više od godinu dana skrivanja. Legija nije prisustvovao ni sahrani oca Milana, pošto je on preminuo 40 dana pre nego što se Legija predao.

Činjenice

SIMOVIĆ NA GROBU OCA

- u julu 2013. Miloš Simović, pripadnik „zemunskog klana“, nakratko je izašao iz Centralnog zatvora kako bi obišao grob oca Ilije, jer mu u maju, kada je preminuo, nije bilo dozvoljeno da prisustvuje sahrani

- Saši Cvetanoviću, čiji je brat Jugoslav nedavno ubijen, nije bilo omogućeno da prisustvuje sahrani u Vranju

- On kasno poslao zahtev, ali i ni bezbednosni uslovi nisu to dozvoljavali

Poseta

NATALIJA GA PRVA OBIŠLA U CZ

Kada se Milorad Ulemek Legija predao policiji, majka Natalija ga je obišla u pritvoru beogradskog Centralnog zatvora. On je u julu 2012. prebačen u Alkatraz i od tada sa članovima porodice koji ga obilaze nema neposredan kontakt, već isključivo kroz neprobojno staklo.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Profimedia, Marina Lopičić, MUP Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

HELIKOPTERI NADLEĆU KOLONU, BLOKIRANA USTANIČKA: Legija na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja