EKSKLUZIVNO! PROGOVORIO BIVŠI ČLAN ZEMUNACA POSLE 20 GODINA: Policajci uzeli 150.000 maraka za otmicu! ŠOK SVEDOČENJE

tajna čuvana 20 godina

EKSKLUZIVNO! PROGOVORIO BIVŠI ČLAN ZEMUNACA POSLE 20 GODINA: Policajci uzeli 150.000 maraka za otmicu! ŠOK SVEDOČENJE

Crna Hronika -

BEOGRAD - Bivši pripadnik „zemunskog klana“, koji služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u zločinima ove kriminalne grupe, otkrio je posle punih 20 godina da su Novaka Stevanića (22) u avgustu 1997. kidnapovala trojica policajaca iz policijske stanice Zemun, od kojih su dvojica i dalje aktivna u službi.

Žrtva... Oteti Novak Stevanić ubio se posle nekoliko meseci, foto: Privatna Arhiva

Svedok, koji je u Više tužilaštvo doveden uz najveće mere bezbednosti, prvi put je otkrio identitet policajaca za koje tvrdi da stoje iza prve otmice zloglasnog klana.

Pojasnio je, kako otkriva izvor Kurira upućen u istragu, da prezime jednog policajca počinje na R, nadimak drugog počinje na Dž, a da je treći akter otmice svedok saradnik Zoran Vukojević Vuk, bivši policajac kog su kasnije takođe oteli, a potom i ubili „zemunci“.

foto: Privatna Arhiva, Ilustracija

- Otkriću danas ko su druga dvojica - rekao je svedok čim je doveden na saslušanje, a imena koja je izgovorio poznata su redakciji.

Tortura u garaži

Kako je Kurir pisao, posle otmice i mučenja, nesrećni Novak Stevanić se ubio.

- Sećam se da je to bilo negde u vreme ubistva princeze Dajane 1997. godine. Imali smo štek stan na Novom Beogradu, preko puta „Kozare“, i garažu u koju su dovodili i mučili narkomane koji su dugovali novac. Jedne večeri Dušan Spasojević me je pozvao da iz stana siđem u garažu. Kad sam došao, video sam „golf 2“ i unutra mladića vezanog, lica oblepljenog braon selotejpom - prisetio se prvog susreta s pokojnim mladićem svedok otmice koja do danas nije u potpunosti rešena.

Pare od plena morao da preda policajcima... Dušan Spasojević Šiptar, foto: Privatna Arhiva

Spasojević mu je, kako je rekao, naredio da sedne pored otetog mladića.

- Dušan ga je tukao, počeo je i da ga davi. Tražio je da mu kaže gde se tačno u kući njegovih roditelja nalazi sef s novcem i zlatom. U jednom trenutku Spasojević je izvadio pištolj. Dečko se uplašio i rekao: „Sve je ispod parketa“. Dušan mi je dao pištolj, ja sam celu noć ostao pored tog mladića, a oni su otišli i vratili se tek ujutru. Rekli su da su našli 150.000 tadašnjih nemačkih maraka - posvedočio je „zemunac“, koji je iza rešetaka od policijske akcije „Sablja“ 2003. godine.

Svedok: Šiptar nam je rekao da je sve pare dao „kerovima iz policije“

Mladića su u garaži, u kojoj je, prema njegovim rečima, bilo preko 50 stepeni, držali sve dok ga, dan posle otmice, nisu odvezli na nasip kod Buvlje pijace i pustili ga.

- Spasojević mi je rekao da ništa od novca nije ostalo njima jer je sve morao da da „kerovima iz policije“. Bio je nezadovoljan zbog toga. Saznao sam tada da su otmicu izvršila tri policajca koja su tada radila u policijskoj stanici Zemun. Jedan od njih je sada pokojni Zoran Vukojević Vuk. Oni su prišli Stevaniću na ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga predali Spasojeviću - ispričao je svedok.

Strah za bezbednost

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, ovaj član klana ispričao je i da sumnja da je jedan tadašnji funkcioner MUP znao šta se dešava, kao i da su novac osim trojice pomenutih uzeli i neki tadašnji šefovi. Podsetimo, ovaj ključni svedok u istrazi otmice koja se dogodila pre 20 godina ranije nije želeo da iznese imena dvojice policajaca jer se plašio za sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje porodice.

Grizla ga savest

ŠIPTAR PALIO SVEĆU NOVAKU

Prema rečima ključnog svedoka prve otmice „zemunskog klana“, iako je pokojni Dušan Spasojević maltretirao Novaka Stevanića, bilo mu je žao kad je čuo da je mladić izvršio samoubistvo.

- Posle nekog vremena došao je Gagec (pripadnik klana, prim. aut.). On je rekao Dušanu da se mladić koji je bio otet ubio. Bilo mu je žao. Otišao je na njegov grob da zapali sveću - posvedočio je pripadnik „zemunskog klana“. Podsetimo, da je iza otmice stajao ovaj zloglasni klan, otkriveno je pošto su na vratima stana porodice Stevanić pronađeni otisci šaka Dušana Spasojevića.

Ugrožena bezbednost

SVEDOK S FANTOMKOM I PANCIROM NA SASLUŠANJU

Ime ključnog svedoka koji je posle 20 godina odlučio da progovori i ispriča sve što zna o otmici i samoubistvu Novaka Stevanića poznato je redakciji Kurira. Reč je o čoveku koji služi kaznu od 35 godina zatvora u Zabeli, ali njegov identitet iz bezbednosnih razloga nije otkriven. Kako saznajemo, identitet te osobe se čuva u najvećoj tajnosti, pa se on u zgradu tužilaštva sprovodi s fantomkom na glavi i pancir prslukom na sebi.

Hronologija

DVE DECENIJE

  • 22. avgusta 1997. otet Novak Stevanić
  • 13. aprila 1998. Novak izvršio samoubistvo
  • 2005. policija otkrila otiske Dušana Spasojevića na vratima stana
  • 2013. počela prva saslušanja pripadnika „zemunskog klana“
  • 2017. na listu svedoka stavljeni Boro Banjac, Milorad Veljović i Vladimir Božović
foto: Kurir

NAJBOLJI MAGAZIN O POZNATIMA

ČITAJTE U MAGAZINU STARS: Brena udarila na Prijovićku

U današnjem Starsu ekskluzivno otkrivamo šta je razlog svađe u kući Lepe Brene, objavljujemo tvrdnje isterivača đavola iz Rumunije da su Zorana Marjanovića obuzeli demoni, saznajemo da je Divna jednom već bila udata, a pročitajte i šta o ponašanju Lune u rijalitiju kaže Edita Aradinović u intervjuu za Stars.

Najtiražniji magazin o poznatima čeka vas svake srede uz Kurir!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja