ČUDO NEVIĐENO NA GROBLJU U BEOGRADU! Iskopali su Giškin grob, a kada su otvorili sanduk usledio je ŠOK!

ekshumirani posmrtni ostaci đorđa božovića giške

ČUDO NEVIĐENO NA GROBLJU U BEOGRADU! Iskopali su Giškin grob, a kada su otvorili sanduk usledio je ŠOK!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške, nekadašnjeg komandanta Srpske garde, i njegovih roditelja, oca Gavre i majke Milene, juče su ekshumirani na Centralnom groblju u Beogradu. Kovčeg sa telom Božovića izvađen je u devet časova, a kada je otvoren, najuža rodbina i radnici koju su izneli sanduk zaprepastili su se onim što su videli - Giškino telo nije istrulilo.

Ovo je za Kurir potvrdila Božovićeva sestra Slavica, koja je objasnila da u prvom trenutku niko nije mogao da poveruje svojim očima.

Sestra Slavica: I sada mi odjekuju u glavi Đorđeve reči: „Biću jači mrtav nego živ!“, foto: Nebojša Mandić

- Radnici su ga prvi ugledali! Onda su me pozvali da vidim. Šokirala sam se! Moj Đorđe posle 26 godina nije istrulio. Odmah su mi na pamet pale reči monahinje koja je uz oca Tadeja bila do smrti. Ona je pre nekoliko dana pozvala moju ćerku kada je saznala za ekshumaciju i rekla joj je: „Nemojte, deco, da se iznenadite kada vidite telo“ - priča Slavica Božović.

Sahranjuju ga u Crnoj Gori... Đorđe Božović Giška, foto: Privatna Arhiva

Ona je zatim opisala kako je izgledalo telo njenog brata.

- Izgledao je kao mumija. Koža je bila sasušena, donekle potamnela, ali nigde nije bilo truleži. Videla sam mu ruke i tetive na njima. Kada su ga radnici prebacivali u metalni sanduk, ništa se nije pomerilo... I sada mi odjekuju u glavi Đorđeve reči: „Biću jači mrtav nego živ!“ Ovo je samo potvrda da je sve što je govorio istina. Bog ga je blagoslovio, ja to znam - rekla je Slavica.

Na Centralnom groblju juče ujutru bila je i Tanja Matić, supruga pokojnog Branislava Matića Belog, Giškinog najboljeg druga.

- Svi smo se šokirali kada je otvoren kovčeg. Njegovo telo je bilo potpuno celo, jedino je odelo na nekim mestima propalo - rekla je za Kurir Tanja Matić. Nakon što je telo prebačeno u metalni kovčeg, porodica i Giškini saborci krenuli su put Crne Gore, gde će Božović danas biti sahranjen u porodičnoj grobnici na groblju u selu Kuči.

Naš istaknuti patolog doktor Zoran Stanković objašnjava da su se ovakvi slučajevi već dešavali.

- To znači da je u grobnici bilo strujanja vazduha i da je došlo do isušivanja posmrtnih ostataka, takozvane mumifikacije, pri čemu su mekotkivne strukture očuvane sasušene, skvrčene... Telo izgleda kao pergament hartije i na njemu mogu da se registruju povrede odranije - rekao je Stanković.

Ne oglašavaju se

CRKVA BEZ KOMENTARA POVODOM OVOG SLUČAJA

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi juče nismo uspeli da dobijemo komentar, ali smo nezvanično saznali da oni nemaju nikakav stav o ovom slučaju.

- Patrijarh Pavle je u svojim radovima pominjao ruske vojnike čija su tela pronađena mumificirana, ali se nijednog trenutka nije pokrenulo pitanje da budu proglašeni za svece - rekao je izvor Kurira u SPC.

foto: Printscreen YouTube

Ubijen na ratištu

KO JE BIO GIŠKA

Đorđe Božović Giška bio je komandant Srpske garde, koju je osnovao 1991. Rođen je 1955. u Peći, a sa devet godina, nakon što mu je otac ubijen, sa majkom i sestrom preselio se u Beograd, u naselje Voždovac. Njegov najbolji drug postao je Branislav Matić Beli. Početkom devedesetih postali su bliski s opozicijom i Vukom Draškovićem, što su obojica uskoro platili glavom. Najpre je u sačekuši ispred svoje kuće 4. avgusta 1991. izrešetan Beli, a mesec i po dana kasnije, 15. septembra, na ratištu kod Gospića ubijen je Giška, dan pre svog 36. rođendana, pod veoma sumnjivim okolnostima.

foto: Kurir

Jelena Rafailović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pet najvećih kriminalaca iz 80-ih godina prošlog veka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track