ADVOKAT DELIBAŠIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Otkriva s kim se Jelena čula neposredno pre ubistva, da li će Zoran Marjanović biti oslobođen i šta će biti sa malom Janom!
Foto: Foto: Marina Lopičić

iskreno o svemu

ADVOKAT DELIBAŠIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Otkriva s kim se Jelena čula neposredno pre ubistva, da li će Zoran Marjanović biti oslobođen i šta će biti sa malom Janom!

Crna Hronika -

Moj uvaženi kolega i veliki prijatelj, Nikola Dumnić, angažovan je za branioca Zorana Marjanovića. On me je pozvao i zamolio da se priključim timu odbrane, što sam ja sa zadovoljstvom prihvatio imajući u vidu da zajedno sa Nikolom branim i u mnogim drugim predmetima i da sjajno sarađujemo. Jednom rečju, odbrana je moj posao, kaže Veljko Delibašić, poznati srpski advokat, odgovarajući na pitanje zbog čega se odlučio da bude deo advokatskog tima Zorana Marjanovića.

U medijima se pojavljuju razna nagađanja i različite informacije. Možete li nam reći zašto je Zoran zaista pritvoren?

Više puta sam rekao da ne postoji nijedan jedini dokaz da je Zoran Marjanović umešan u ubistvo Jelene Marjanović. Pretpostavka je da je krivični postupak pokrenut i da je njemu određen pritvor zbog pritiska javnosti, odnosno zbog medija koji o tome izveštavaju na spektakularan način, na bazi netačnih ili izmišljenih informacija.

Kada očekujete da će Zoran biti oslobođen?

S obzirom na medijski pritisak i kompletnu hajku koja se vodi protiv njega, očekujem da ćemo morati da prođemo kompletan krivični postupak. Dakle da će nakon istrage biti glavni pretres, i da će nakon glavnog pretresa biti izrečena oslobađajuća presuda i time će biti završena Zoranova agonija.

Da li možete reći nešto više o istrazi koju je pokrenula porodica Krsmanović, na čelu sa forenzičarem Nenadom Šipkom? Da li je zaista reč o novim dokazima koji bi mogli rešiti ovaj slučaj?

Sve što je gospodin Šipka izneo je izmišljotina i nema veze sa istinom. Ne postoji nijedna stavka zasnovana na materijalnim dokazima koji se nalaze u predmetu.

foto: Dragana Udovičić

Možete li otkriti na osnovu čega je pokrenuta ta istraga i za šta se konkretno ona drži?

To su besmislice i time se ne bavim. Rekli su da je Jelena ubijena dan ranije, da je trčala lažna Jelena, da su promenili parket i pločice, da je Jelenino telo oprano u varikini... to su notorne laži. To su laži smišljene da bi se obmanjivala javnost.

Pravno gledano, da li porodica Marjanović može podneti tužbu protiv svih medija koji su pisali razne neistine o čitavom slučaju?

Naravno da može. Iskreno, ja se time neću baviti, ali verujem da će se jednog dana moje kolege pozabaviti time. Nikola Dumnić i ja gledamo da okončamo krivični postupak, a nakon toga će verovatno porodica Marjanović potraživati svoja prava koja su ugrožena ovim dešavanjima.

Šta će biti sa malom Janom? Koliko su istiniti medijske spekulacije o njenoj sudbini?

Ja se ne bih bavio tim slučajem jer je u to uključen Centar za socijalni rad, koji će doneti krajnji sud o njenoj sudbini. Jana se trenutno nalazi u porodici Marjanović sa svojim stricem, strinom, babom i dedom.

Da se dotaknemo i izvesne Zorice Mitrović, koja je na društvenoj mreži Fejsbuk pokrenula grupu podrške Zoranu i njegovoj porodici, gde javno poziva na nasilje nad novinarima. Da li bi ovo moglo naškoditi Zoranu i njegovoj porodici, i napraviti kontraefekat u čitavom slučaju?

Nisam pratio dešavanja na društvenim mrežama, i nisam upućen u ta dešavanja. Ukoliko je ona to uradila, ja takav čin apsolutno osuđujem. Ona svojim ponašanjem ni na koji način ne može ugroziti Zorana Marjanovića što se tiče krivičnog postupka, a to je jedino u mom fokusu.

S obzirom da je javnost informisana o ovom ubistvu isključivo kroz medije, možete li Vi, kao pravno ovlašćeno lice i neko ko je upućen u čitav slučaj, konačno staviti tačku na nagađanja i otkriti nam šta je prava istina?

Prava istina je da se tog dana Jelena čula sa majkom tri puta telefonom. Poslednji put je to bilo neposredno pre ubistva. Istina je i da je njihova kuma sa njom razgovarala preko telefona. Ono što su patolozi i veštaci utvrdili, i to patolog koji je najveći stručnjak u svetu trenutno za tu oblast. Utvrđeno je da je Jelena ubijena u kanalu i da je smrt nastupila tu. Takođe, na Zoranovoj garderobi i obući nema nijedne jedine kapi krvi, ni njegove ni Jelenine, a činjenično je da je s obzirom na povrede koje je Jelena imala, na izvršiocu moralo da bude mnogo krvi, i to je najbolji dokaz da Zoran nema nikakve veze sa ubistvom. Na dva metra od mesta gde je pronađeno Jelenino telo pronađen je otisak stopala za koji je utvrđeno da ne pripada nijednom članu porodice Marjanović. Pretpostavka je da otisak pripada izvršiocu. Još jedan dokaz koji je neopoziv jeste da se na površini noktiju Jelene Marjanović nalazi DNK materijal NN muške osobe koja ne pripada porodici Marjanović.

Kakav ishod očekujete i šta će biti posle svega?

Veliki sam optimista i očekujem da će istina i pravda pobediti, što znači da će Zoran dobiti oslobađajuću presudu.

Koji slučaj možete izdvojiti kao najzanimljiviji u Vašoj karijeri i zašto?

Ni jedan slučaj ne bih mogao izdvojiti kao poseban i najzanimljiviji. Meni su svi slučajevi potpuno jednaki. Svaki čovek koji dođe kod mene ima svoj problem. Svakom klijentu je njegov problem najveći i ja ga tako i prihvatam. Svim predmetima pristupam sa podjednakom pažnjom i prihvatam ih sa jednakom odgovornošću.

Na koji način birate klijente?

Po Kodeksu profesionalne etike dužan sam da prihvatim odbranu svakog klijenta. Ko god mi se obrati moram prihvatiti tu odbranu. Na svu sreću, do sada nikada nisam branio nikoga ko je bio okrivljen za krivično delo silovanje i za trgovinu ljudima radi eksploatacije prostitucije, i gotovo sam siguran da u karijeri neću imati takav predmet.

Poznato je da ste branili mnoga zvučna imena srpskog podzemlja kao što su Andrija Drašković, Dobrosav Gavrić i mnogi drugi. Da li je odbrana nekog od ovih ljudi predstavljala izazov za Vas u profesionalnom smislu?

foto: EPA

Sve su to bili veliki, krupni i značajni predmeti i naravno da su za mene predstavljali veliki izazov. Najteži predmeti su mi bili upravo odbrana Dobrosava Gavrića i Andrije Draškovića zato što je to bilo na samom početku moje karijere, pa je tu uvek postojala dilema da li uopšte imam dovoljno iskustva da ih branim. Malo sam imao tremu od tih slučajeva, ali ispostavilo se da je možda upravo to moje neiskustvo doprinelo da se mnogo više posvetim predmetu i da nadomestim nedostatak iskustva, tako da su na kraju to ispali dobri slučajevi.

Da li postoji neki podatak o Arkanovom ubistvu koji nikada niste izneli u javnost, a da ga sada možete otkriti?

Postoji nekoliko podataka koji nisu poznati javnosti, ali ne mogu vam ih sada otkriti, imajući u vidu odluku Strazbura, da jednog dana kada se Gavrić vrati u Srbiju, taj postupak treba ponoviti. Nadam se da ćemo u tom ponovljenom postupku saznati pravu istinu o ubistvu Arkana.

Da li Gavrić planira da se pojavi u Sbiji?

Srbija je od Južnoafričke Republike tražila njegovu ekstradiciju. Dobrosav Gavrić je podneo zahtev za azil, ali još uvek nije odlučeno o tom zahtevu. On se nada da do izručenja neće doći, ali ako ga jednog dana ipak izruče, očekujemo novo suđenje. Mnogo toga što se o ovom slučaju pisalo jeste istina, ali je mnogo toga i ostalo neotkriveno.

Da li ste nekada dobijali pretnje zbog klijenata i da li ste strahovali za život?

Niko mi nikada nije pretio, i nikada nisam strahovao za svoju bezbednost. Verujte mi da advokat koji strahuje ne može kvalitetno obavljati svoj posao. Moja knjiga se i zove "Titula advokat oduzima mi pravo na strah".

Kurir.rs/SrbijaDanas/Tijana Brkić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OGLASIO SE ADVOKAT MARJANOVIĆA: Evo šta su rekli na saslušanju kuma Vera i policajac! Otkriveno zašto niko od porodice nije svedočio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track