GDE SU NESTALI BADŽINI MILIONI: Kada je ubijen imao 700.000 maraka u torbici, NIKO NE ZNA GDE SU PARE!
Foto: EPA

FELJTON KURIRA! Najveća nerešena ubistva iz 90-ih, Za Kurir piše Vojislav Tufegdžić autor knjige i filma „Vidimo se u čitulji“

GDE SU NESTALI BADŽINI MILIONI: Kada je ubijen imao 700.000 maraka u torbici, NIKO NE ZNA GDE SU PARE!

Crna Hronika -

U kasi Radovana Stojičića navodno se nalazilo toliko para, a u torbici koju je nosio kad je ubijen 700.000 maraka, ali o novcu nema traga

Dan posle ubistva vršioca dužnosti ministra policije Radovana Stojičića Badže u aprilu 1997. u restoranu „Mama mija“ formiran je štab akcije „Vihor 1“.

Na čelo štaba postavljen je general Stojan Mišić, u to vreme pomoćnik ministra za poslove suzbijanja kriminala. Predstavnik DB u štabu akcije bio je Dragiša Ristivojević, kojeg će kasnije zameniti Slaviša Milošević, načelnik prve uprave DB. Razlog zbog kojeg je Ristivojević napustio štab bio je nesporazum oko pregleda sefa i radnog stola u kabinetu Radovana Stojičića. To su, navodno, obavili generali Mile Puzović i Vlastimir Đorđević, ali s tim zahvatom ni štab akcije ni Ristivojević nisu bili upoznati, kao ni s činjenicom šta je tom prilikom pronađeno.

Nema zapisnika

O tome šta je zaista nađeno dosta se spekulisalo. U ministarstvu se proneo glas da je u Badžinoj kasi navodno bilo više od milion i po tadašnjih nemačkih maraka. Govorilo se i da je u torbici koju je Badža imao pri sebi kad je ubijen, pored pismene provere DB za Jusufa Bulića, bilo još oko 700.000 maraka. Taj mu je novac navodno doneo carinik koji je s Badžom i njegovim sinom bio za stolom u momentu ubistva. Međutim, o tome nema nikakvog traga u spisima.

foto: EPA

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Dragan Ilić kaže da je razlog za takvo postupanje jasan.

- Šta je suština? Zašto mene nisu zvali u komisiju za istragu? Bio sam šef kriminalističke policije u to vreme. Zašto nisam bio pozvan da otvorimo njegovu kasu i kabinet? To je bilo logično. I ako postoji zapisnik - niko ga nije video. Ja ga nisam video, ne znam da li postoji u predmetu kod sudije. Mi smo svi bili u toj priči, ali zapisnik nismo videli... Badžino ubistvo je, po mom mišljenju, najmanje kriminalno. A u sklopu toga i ubistva Milorada Vlahovića i Dragana Simića, jer su to ljudi s kojima sam radio i rastao, bio u školi. Na osnovu svega - to je moj zaključak - iza njihovih ubistava ne stoji nikakav kriminalni lobi, nego nešto drugo, što će vreme pokazati. To neće ostati tajna - rekao je Dragan Ilić.

Vlahović i Simić su radili na prikupljanju saznanja o Badžinom ubistvu. Ilić veruje da su činjenice do kojih su došli razlog za njihovo smaknuće.

- Radili su direktno na razjašnjavanju ubistva. Vlahović se zakleo, jer je Badža bio njegov kum, da će učiniti sve da otkrije ubicu. Vlahović i Simić su verovatno ušli u mogući motiv ubistva. Čačnuli su gde ne treba i završilo se njihovim likvidacijama - rekao je Ilić i dodao:

Curile informacije

- Razgovarao sam s Vlahovićem nekoliko puta. On je bio načelnik UKP u Beogradu, ja sam bio u ministarstvu. Pričali smo kao drugovi, ali sam ga molio da sve te stvari maksimalno zatvori. Nažalost, negde nismo imali kontrolu, curile su informacije. Mislim da je on u neke stvari ušao a da to meni nije rekao.

Sutra: Ubistvo Branislava Matića Belog - Foto: EPA

Kamere sa Ambasade SAD u Beogradu

NAŠI TRAŽILI POMOĆ CIA

Dragiša Ristivojević, predstavnik DB, zamolio je za pomoć Amerikance nakon Badžinog ubistva. Ispostavilo se da se jedno vozilo odmah nakon ubistva udaljilo i prošlo pored zgrade američke ambasade, a koje navodno pokrivaju kamere. Ristivojević je zamolio zamenika predstavništva CIA pri Ambasadi SAD Čarlija Vudvorda da pregleda te snimke. Vudvord je obećao da će pokušati. Dva dana kasnije otišao je kod Ristivojevića i uz izvinjenje rekao da u to vreme njihovi sateliti nisu bili nad Beogradom (?!). Bila je to jasna poruka da se pomoć s te strane ne može očekivati - rekao je Ilić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track