KONKURENCIJA ILI DRŽAVA? KO JE UBIO BEOGRADSKOG KRALJA OTPADA? Beli je skupljao pare u džakove, a OVAKO SE OBOGATIO
Foto: Privatna Arhiva

Za Kurir piše Vojislav Tufegdžić autor knjige i filma „Vidimo se u čitulji“

KONKURENCIJA ILI DRŽAVA? KO JE UBIO BEOGRADSKOG KRALJA OTPADA? Beli je skupljao pare u džakove, a OVAKO SE OBOGATIO

Crna Hronika -

Inspektori su na mestu zločina umesto pincetama čaure skupljali prstima, a kombi koji se nalazio u blizini nisu ni pogledali, ispričali su svedoci

Reputaciju čoveka iz podzemlja Branislav Matić Beli stekao je drugačijim putem od onog kojim su do takve „slave“ stigli njegovi prijatelji, pre svih Đorđe Božović Giška.

Za razliku od njih, Beli je bio sposoban da novac prvo zaradi, pa tek potom troši. Zato je njegova galantnost prema prijateljima imala pokriće, jer nijednog trenutka nije ostajao bez novca.

Pretnje ubistvom

Iako ga je većina znala kao najvećeg vlasnika auto-otpada u Srbiji, kada je taj posao donosio ogromne zarade, nastojanja da se ubistvo „kralja auto-otpada“ veže za njegov posao nisu dala traga. Beli je u Beogradu zvanično posedovao četiri otpada, nezvanično mnogo više. Međutim, niko nije uperio prstom u konkurenciju, već se smatralo da se radi o političkom zločinu jer je Beli bio žestok protivnik tadašnjeg režima. Matićevi prijatelji znali su da mu je prećeno, ali da to nije ozbiljno shvatao, niti je to bio povod da se „opaše pištoljem“ pošto ga nikad nije nosio.

Prema zapažanju prolaznika, policajci koji su obavljali uviđaj Matićevog ubistva 3. avgusta 1991. godine čaure iz ispaljenih automata, kojih je bilo 27, umesto pincetama skupljali su prstima. Kombi koji se nalazio u blizini nisu ni pogledali. Na osnovu njihovog opisa, stekao se utisak da je uviđaj izveden veoma nemarno.

Tokom istrage su se pojavile i informacije da je beogradska policija uspela da sačini foto-robot ubica. Međutim, tako nešto u kartotekama u vezi s ovim slučajem ne postoji, ili bar ne više. Retki koji tvrde da su lično imali priliku da vide skice napadača kažu da su njihovi likovi dovoljno jasni da bi svaki policajac bio u stanju da ih prepozna. Kako god, ukoliko su foto-prikazi ubica zaista i načinjeni, nikada nisu objavljeni u javnosti.

Smrt inspektora

Dodatnu komplikaciju izazvala je pogibija inspektor Radovana Avramovskog, koji je pričao da je zadužen za istragu Matićeve smrti. Navodno je s njim bio odličan prijatelj i govorio je kako se neće smiriti dok ne nađe ubice. Drugi, međutim, misle da se Avramovski s Belim površno poznavao i da njegova pogibija nema veze s ovim slučajem. Smrt inspektora bila je „slučajna“, jer se zadesio na mestu odakle je nekoliko minuta ranije otišao mladić koji je bio meta napada. Inspektor je usmrćen u kafiću „Bananas“ na Voždovcu, u blizini kuće u kojoj je Beli stanovao. Dok je sedeo s vlasnikom lokala, neko je unutra ubacio bombu. I to ubistvo je ostalo nerešeno.

Automobil u kom je Beli ubijen, foto: Printscreen

Početni kapital

BONOVIMA ZA BENZIN DO DŽAKOVA PARA

Beli je bio bogat, što nije ni krio, niti je ostajao gluv na molbe prijatelja i poznanika da im pruži finansijsku pomoć. Mladić s kojim je odrastao tvrdi da je lično učestvovao u transakcijama na kojima je Matić sakupio početni kapital:

- Bilo je to u vreme prvog uvođenja bonova za benzin. Beli je na pumpama po čitavoj Srbiji imao veze. Uspevao je da za mali novac, često i besplatno, nabavi devizne bonove i unovči ih kod prodavaca goriva. Svakodnevno smo prelazili stotine kilometara i znam da je tada pare skupljao u džakove. Ko god priča da je do novca došao drugim poslovima, pogotovo da je radio s drogom, laže - kaže ovaj izvor.

Sutra: Zaboravljeni Radojica Nikčević

Kurir / E.K.

Foto: Privatna arhiva, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-e!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track