ŠTA GOVORI SLUČAJ AGROKOR: Samo uzak krug političara,bankara i bezbednjaka može stvoriti takvu imperiju
Foto: Profimedia

MUTNE RADNJE

ŠTA GOVORI SLUČAJ AGROKOR: Samo uzak krug političara,bankara i bezbednjaka može stvoriti takvu imperiju

Crna Hronika -

Vlasnik kompanije Agrokor Ivica Todorić se našao na Evropolovom spisku najtraženijih begunaca i pozvan je da se u petak pojavi kao svedok pred parlamentarnom Komisijom za istrage u slučaju Agrokora.

Njemu je u oduštvu određen pritvor zbog mogućnosti da utiče na svedoke, a u međuvremenu Hrvatska je za njim izdala evropski nalog za hapšenje I raspisala crvenu međunarodnu poternicu Interpola.

foto: Profimedia

Vlasnik Agrokora se sumnjiči za zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, falsifikovanje službene dokumentacije I prevare.

Povodom toga, stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da, kao što znamo iz našeg iskustva sa hapšenjima tajkuna ranijih godina ,niko od njih nije postao milijarder mukotrpnim radom, otvarajući jednu po jednu radnju iz godine u godinu, već su to postali zahvaljujući vezama u politici.

foto: Fonet/AP

- Tako velike igre su nezamislive bez podrške bezbedonosnih struktura. Kontakte sa službama bezbednosti uglavnom održavaju direktori za korporativnu bezbednost, koji su mahom i sami ranije zauzimali visoke položaje u njima.Oni sređuju probleme u koje zapada vlasnik i njegova porodica, ali i za potrebe službe vrše nadzor nad poslovanjem i ostvarivanjem kontakata vlasnika sa drugim licima, kaže Životić.

On navodi da se prvenstveno se nadziru komunikacije sa opozicionim liderima i njima povezanim firmama.

- Samo uzak krug političara,bankara i bezbednjaka može stvoriti takvu imperiju.Kako se vlasti promene u nekoj zemlji tako dolazi i do promene tajkuna koji gospodare trgovinom,izgradnjom zgrada,asfaltiranjem puteva i slično.

foto: Kurir

Nove vlasti smenjuju tajkune ne bi li svojim prethodnicima uskratili finansiranje ali i kroz negativnu medijsku kampanju, povezanu sa dvorcima, skupim automobilima i sličnim luksuznim stvarima, koje nerviraju obične građane naneli politički udarac, istovremeno kupujući glasove naroda za sebe, ali i da bi nekog svog igrača postavili na upražnjeno mesto.Jer posao ne sme da stane. I tako do sledećih izbora, navodi Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track