UKLETA DEONICA NA KORIDORU 11: Pratili saobraćajne znake pa završili na nedovršenom auto-putu i poginuli!
Foto: Slađana Stevanović

Saobraćajna nesreća

UKLETA DEONICA NA KORIDORU 11: Pratili saobraćajne znake pa završili na nedovršenom auto-putu i poginuli!

Crna Hronika -

Miroslav Jovanović (70) iz Beograda nastradao je kada je „mercedes“ u kom je bio na mestu suvozača probio betonsku prepreku na kraju auto-puta Ub-Lajkovac i sleteo u provaliju

UB - Miroslav Jovanović (70) iz Beograda je poginuo, dok je putnik Z. Č. (70), koji je bio s njim u „mercedesu“, teško povređen i tokom protekle noći i podlegao povredama, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na neotvorenoj deonici auto-puta Lajkovac-Ub, na Koridoru 11! Milan Stanković (68) koji je upravljao vozilom povređen je i nalazi se pod lekarskim nadzorom u Valjevskoj bolnici.

Do nesvakidašnje nesreće došlo je u selu Stublenica kraj Uba, na mestu gde se završava deonica auto-puta Lajkovac-Ub, koja još uvek nije otvorena za saobraćaj! Vozač je, najverovatnije, pratio saobraćajni znak koji vodi na auto-put za Beograd, iako ta deonica nije u upotrebi, a otežavajuća okolnost je to što je sa uključenja na auto-put sklonjena betonska prepreka.

foto: Slađana Stevanović

Teška nesreća dogodila se u nedelju oko četiri sata, kada je „mercedes“ nemačkih registarskih oznaka probio betonsku prepreku na kraju te izgrađene deonice i sleteo s puta. U tom delu počinje neizgrađena deonica auto-puta Ub-Obrenovac, a „mercedes“ je upao u rupu, duboku preko dva metra.

Sleteo s puta

- Vozač se, ne znajući da auto-put nije u funkciji, uključio u lajkovačkom selu Nepričava, gde stoji tabla koja pokazuje uključenje na auto-put za Beograd. On je na kraju izgrađene deonice, na 12. kilometru od Lajkovca, probio betonsku prepreku. Na licu mesta nije bilo tragova kočenja, što, najverovatnije, ukazuje na to da vozač nije znao da je put van funkcije i da nije urađena cela deonica - navode naši izvori bliski istrazi.

foto: Kurir

„Mercedes“ je najpre udario u betonsku prepreku, a onda sleteo u provaliju, koja je duboka preko dva metra, gde je samo trasiran auto-put koji će voditi od Uba do Lajkovca.

- Čuo sam jak udarac. To me je i probudilo. Čim sam izašao napolje, imao sam šta i da vidim. „Mercedes“ je sleteo sa izgrađenog auto-puta i čuli su se jauci povređenih - kaže jedan od žitelja sela Stublenica, čija kuća se nalazi na tridesetak metara od mesta nesreće.

Teške povrede

Kako nam je potvrđeno u valjevskoj bolnici, dve teško povređene osobe iz ove saobraćajne nesreće odmah su primljene na odeljenje intenzivne nege. Z. Č. (70), koji je bio na zadnjem sedištu „mercedesa“, priključen je na aparate, ali je nažalost sinoć izgubio bitku za život.

Slađana Stevanović - Foto: Marina Lopičić; Beta, Kurir

Oštećenja na putu

ZORANA TUŽILA MRKU

Ova deonica poslednjih dana je u centru pažnje domaće javnosti zbog loše urađene podloge.

- Sanacija oštećenja počeće u martu, trajaće godinu dana i koštaće najmanje milijardu dinara, pošto 4,5 kilometara auto-puta praktično mora iz početka da se gradi - izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Njeno ministarstvo podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba, među kojima su i direktor „Planuma“ Ratomir Todorović i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

foto: Marina Lopičić, Beta

JAVAŠLUK Meštani ogorčeni na nadležne organe

ZNALI SMO DA ĆE NEKO OVDE DA NASTRADA

Na magistralnom putu Valjevo-Lajkovac i dan posle ove teške nesreće stoji tabla koja vozače usmerava na uključenje za auto-put u pravcu Beograda, a takođe betonske prepreke su i dalje pomerene, tako da bilo koji vozač ponovo može da se uključi na deonicu ovog neotvorenog puta.

- Ovo je bruka i sramota! Ko je smeo da postavi tablu za auto-put kad on nije u funkciji! Ta tabla je koštala jedan život do sada, da li još neko treba da pogine zbog nemara države? Takođe, kako je moguće da betonske prepreke ne budu na mestu gde treba?! Vratio sam odavde najmanje desetak automobila, uglavnom stranih tablica. Ljudi ne znaju, prate znakove i zato i završe na auto-putu koji nije u funkciji - priča jedan od žitelja lajkovačkog sela Nepričava.

Na licu mesta smo se uverili da je sporna tabla iz pravca Valjeva, dok na tabli iz pravca Beograda jasno stoji da auto-put nije u funkciji. Naši izvori navode da su betonske prepreke koje su u predgrađu Lajkovca postavljene na uključenju za novi auto-put sklonjene nedavno, kad su putari počeli da saniraju oštećenja na toj novoizgrađenoj deonici. Iako putari koji izvode radove tvrde da imaju čuvara koji vraća vozila koja „zalutaju“ na neotvorenoj deonici auto-puta, na licu mesta smo se uverili da to nije tačno, jer je naša ekipa nesmetano prošla pored tri putarske ekipe i niko je nije zaustavio.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Paja i Jare ovo nikada ne bi uradili!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track