PREOKRET U SUĐENJU BIZNISMENU SA ZVEZDARE: Veštaci oslobađaju Kosmajca krivice?!
Foto: Nebojša Mandić

Osporeni navodi o oštećenju države

PREOKRET U SUĐENJU BIZNISMENU SA ZVEZDARE: Veštaci oslobađaju Kosmajca krivice?!

Crna Hronika -

Veštačenje potvrdilo odbranu Dragoslava Kosmajca i osporilo navode optužnice da je građevinsko zemljište na Zvezdari stekao na štetu države, jer sporna parcela nikad nije bila u vlasništvu države

Građevinsko veštačenje potvrdilo je odbranu kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca i osporilo navode optužnice da je građevinsko zemljište na Zvezdari stekao na štetu države.

Tročlana komisija veštaka smatra da sporno zemljište nikad nije bilo u vlasništvu države, tako da šteta nije mogla biti naneta.

- Katastarska parcela 5000/1 nikad nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji - citirala je sudija Tatjana Sretenović zaključak iz nalaza veštaka u nastavku suđenja Kosmajcu i još dvojici geodeta, optuženim za zloupotrebu položaja, odnosno podstrekivanje na zloupotrebu.

Klimava optužnica

Preciznije, ovim zaključkom veštaci su poljuljali navode optužnice da je Kosmajac uz pomoć geodeta oštetio državu za 100.000 evra u vezi s tim građevinskim zemljištem, jer država nije bila njegov vlasnika, pa nije ni oštećena.

foto: Nebojša Mandić

Članove ove komisije veštaka postavio je direktno Viši sud, nakon što su stručnjaci s Geodetskog fakulteta u Beogradu i beogradskog Poljoprivrednog fakulteta odbili da obave veštačenje, navodno zbog nedostatka vremena.

- Ukoliko sud prihvati veštačenje, vrlo je izvesno da će Kosmajac biti oslobođen optužbi - procenio je za Kurir izvor iz pravosuđa, podsećajući da je i Kosmajac ranije dostavio sudu kopiju plana na osnovu koje se vidi da sporna parcela nikad nije eksproprisana, kao i uverenje od Republičkog geodetskog zavoda kojim se to konstatuje. Kosmajac je tokom postupka tvrdio da je spornu parcelu kupio od privatnih vlasnika, a oni su kasnije to i potvrdili.

Poslednji svedok

Zamenik tužioca i advokati odbrane su potom zatražili dodatno vreme da se izjasne na navode veštaka. Sudija je prihvatila i saslušala poslednjeg svedoka.

Kosmajac je, podsetimo, u žižu javnosti dospeo kad ga je još 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić javno prozvao da je najveći narko-diler u zemlji. Iste godine u novembru je uhapšen.

Ivan Milićević - Foto: Nebojša Mandić

Ukoliko bude oslobođen

MILIONSKA ODŠTETA

Ukoliko Dragoslav Kosmajac bude pravosnažno oslobođen optužbi, imaće pravo da zbog neosnovanog pritvora i druge materijalne i nematerijalne štete naplati odštetu od države. Sud mu je privremeno zaplenio imovinu, a ranija optužba za utaju poreza odbačena je i označena kao prekršaj. Njegovo učešće u navodnim poslovanjima s trgovinom narkoticima nikad nije dokazano.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV NA LICU MESTA) SPECIJALCI SA DUGIM CEVIMA OPKOLILI ZGRADU: U toku akcija na Kanarevom brdu, ceo kvart EVAKUISAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track