SKANDAL! ISKASAPIO OCA PRED PORODICOM, A DOBIO SAMO 5 GODINA ZATVORA: Kraljevačko tužilaštvo i sud častili ubicu!
Foto: Privatna Arhiva

Sramna odluka pravosuđa

SKANDAL! ISKASAPIO OCA PRED PORODICOM, A DOBIO SAMO 5 GODINA ZATVORA: Kraljevačko tužilaštvo i sud častili ubicu!

Crna Hronika -

Tužilaštvo u Kraljevu sklopilo sporazum, a sud potvrdio nagodbu po kojoj je Ivan Grujić za ubistvo Saše Grujića od maksimalnih 15 dobio najmanju zaprećenu kaznu od pet godina

Ivan Grujić (27) iz Vrnjačke Banje, koji je pred dedom i tetkom sa 13 uboda nožem iskasapio rođenog oca Sašu (52), nagodbom s tužilaštvom osuđen je na samo pet godina zatvora.

Ovakva presuda, može se reći, predstavlja presedan u srpskom pravosuđu jer je optuženom za teško krivično delo izrečena minimalna kazna, uprkos tome što zakon predviđa i tri puta višu - do 15 godina.

Nagodbu, to jest sporazum o priznanju krivice sa Grujićem je sklopio kraljevački zamenik višeg tužioca, što je potom potvrdio i sudija Višeg suda u tom gradu učinivši je pravosnažnom.

Zloupotreba instituta

- Iako je zakonom predviđena mogućnost da se za sva krivična dela može sklopiti sporazum, u ovom konkretnom slučaju nameće se utisak da je došlo do zloupotrebe ovog pravnog instituta jer je kazna preniska i neuobičajena u praksi. Sporazum se primenjuje da bi se slučaj što pre okončao, da se ne bi trošila državna sredstva na višegodišnja suđenja, veštačenja... Podrazumeva se i da okrivljeni ima neke koristi od toga, ali to svakako ne znači da mu za ovakvo teško delo treba izreći minimalnu kaznu - objasnio je za Kurir izvor iz pravosuđa.

On napominje da se sporazumi za ubistvo i teško ubistvo veoma retko primenjuju u praksi.

- Kada je reč o ubistvima, većina tužilaca ne želi uopšte da pregovara o sporazumu. Razlog je što javni tužilac po zakonu zastupa i oštećene u postupku, u ovom slučaju roditelje ubijenog, pa bi morao da vodi računa i o njihovim pravima, koja su po našem zakonu gotovo minimalna. Sigurno je da je tužilaštvo imalo u vidu i neke olakšavajuće okolnosti za Grujića, ali s obzirom na način izvršenja, kao i samo delo, nisu smeli da se nagode na samo pet godina zatvora - kaže naš izvor i dodaje:

Grujić je ubijen na terasi porodičnog stana, foto: Privatna Arhiva

Tužilaštvo bez odgovora

- Tačku na ovaj slučaj, međutim, nije stavilo tužilaštvo, već i sud koji je to potvrdio. U praksi nije retkost da nadležni sudovi za mnogo blaža dela odbace sklopljeni sporazum jer smatraju da je kazna premala ili neefektivna. Ovde se ni to nije dogodilo.

Kurir je postavio pitanja Višem sudu u Kraljevu u vezi sa Grujićevim spornim sporazumom, ali nam je odande samo potvrđeno da je osuđen nagodbom, dok su o detaljima sporazuma i visini kazne odbili da govore. Pitanja su poslata i Višem tužilaštvu, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Otac žrtve

UNUK JE ZA MENE MRTAV

Tomislav Grujić, deda ubice i otac žrtve, koji je bio svedok masakra, kazao je za Kurir da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Ivan bude propisno kažnjen.

- Nije imao pravo da ubije oca! Svađali su se stalno zbog imovine i novca jer je i sa blizu 30 godina odbijao da bilo šta radi. Nije ga ubo jednom, pa da kažemo izgubio je svest nakratko, već ga je kasapio 13 puta, a dobio je samo pet godina - ogorčen je otac žrtve.

Kurir / Ivan Milićević

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track