PROMENA: Smenjen sudija koji je sudio Šariću i Legiji!
Foto: Printscreen

Suđenja Aleksandra Trešnjeva kreću iznova

PROMENA: Smenjen sudija koji je sudio Šariću i Legiji!

Crna Hronika -

Novim rasporedom sudija za sledeću godinu Trešnjev više nije na spisku sudija Specijalnog suda, a njega će zameniti sudija Svetlana Aleksić koja, između ostalih, sudi i žandarmima za prebijanje Andreja Vučića

Sudija Aleksandar Trešnjev (na gornjoj fotografiji levo), koji je u većima koja sude Darku Šariću i Miloradu Ulemeku Legiji, od 1. januara sledeće godine iz Posebnog odeljenja (Specijalnog suda) vraća se u Viši sud u Beogradu. Sva suđenja na kojima je on bio predsednik ili član veća zbog toga će morati da krenu iznova.

- Novim rasporedom sudija za sledeću godinu Trešnjev više nije na spisku sudija Specijalnog suda, a njega će zameniti sudija Svetlana Aleksić koja, između ostalih, sudi i žandarmima za prebijanje Andreja Vučića u Višem sudu u Beogradu - potvrdio je za Kurir izvor iz suda.

Ne mora da obrazlaže

Prema njegovim rečima, ovakve promene stvaraju velike troškove, jer osim suđenja u kojima je u veću bio sudija Trešnjev, iznova kreću i svi postupci koje je vodila sudija koja će ga zameniti.

- Kretanje iznova najčešće je samo formalnost, ali odbrana i tužilaštvo imaju pravo da traže da se svi dokazi izvedu ponovo. Primera radi, poznato je koliko je komplikovano samo jedno dovođenje Legije iz požarevačkog Alkatraza, čiji transport prate Žandarmerija na drumu i helikopteri iz vazduha - objašnjava naš sagovornik.

Milorad Ulemek Legija i Darko Šarić, foto: Dado Đilas, Profimedia

Kao jedan od mogućih razloga za smenu Trešnjeva on navodi sukob sa predsednikom suda Aleksandrom Stepanovićem (na gornjoj fotografiji desno) koji se dogodio u septembru prošle godine, pošto je sudija ušao u strukovno udruženje Cepris. Stepanović je tada od Visokog saveta sudstva (VSS) tražio da donese odluku da li Trešnjev istovremeno može da bude i sudija i član udruženja. Međutim, VSS se proglasio nenadležnim za taj slučaj.

Sud: Raspoređen je

Podsetimo, na isti način smenjen je i sudija Vladimir Vučinić, koji je bio u veću Darku Šariću, kao i Miroslavu Miškoviću, ali se on nije vratio u Viši sud, već je otišao u advokaturu.

Viši sud u Beogradu juče je u saopštenju naveo da sudija Aleksandar Trešnjev nije „smenjen u slučaju Šarić“ niti sa mesta sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, već je godišnjim rasporedom poslova za 2018. raspoređen da postupa u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, s obzirom na to da mu šestogodišnji mandat ističe početkom sledeće godine.

Cepris

ATAK NA SUDIJSKU NEZAVISNOST

Centar za pravosudna istraživanja Cepris juče se takođe oglasio saopštenjem u kom je navedeno da je mandat sudije Trešnjeva mogao biti produžen.

- Činjenica da je postupljeno drugačije pobuđuje sumnju da je reč o posledicama ranije konfrontacije stavova sudije Trešnjeva i predsednika suda, koji se protivio njegovom članstvu u Centru za pravosudna istraživanja, smatrajući ga nespojivim sa sudijskom funkcijom. Cepris sa žaljenjem konstatuje da bi, pod pretpostavkom da je pomenuti motiv posredi, to bio još jedan od ataka na neke od njegovih članova, ali i na sudijsku nezavisnost i slobodu udruživanja - naveo je Cepris.

Kurir / J. S.

Foto: Profimedia, Dado Đilas, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track