NOVI DETALJI HAPŠENJA KRALJA SINTETIČKIH DROGA: DEA razbila Zarubicu!
Foto: PrintScreen

OTKRIVAMO

NOVI DETALJI HAPŠENJA KRALJA SINTETIČKIH DROGA: DEA razbila Zarubicu!

Crna Hronika -

Operativci američke agencije za suzbijanje droge s našom i makedonskom policijom mesecima bili angažovani na praćenju pripadnika grupe ozloglašenog doktora

Doktoru Milanu Zarubici (49), kralju sintetičkih droga, koji je pre tri dana zajedno sa sedmoricom saradnika uhapšen u svojoj najnovijoj ilegalnoj laboratoriji za proizvodnju amfetamina u Tetovu, sudiće se u Makedoniji, saznaje Kurir.

Zarubica, koji je inače doktor medicinskih nauka i magistar hemije, sumnjiči se da je po treći put organizovao kriminalnu grupu koja je proizvodila novi tip sintetičke droge kaptagon, koja ima pojačano psihoaktivno dejstvo, zbog čega je naročito koriste borci Islamske države. Sumnja se da su se teroristi snabdevali upravo ovim pošiljkama, a vrednost zaplenjenih 300 kilograma kaptagona iznosi oko sedam miliona evra, dok je ulična zarada neuporedivo veća.

foto: PrintScreen

Kontroverzni doktor je, podsetimo, hapšen i u Srbiji još 2003, kada je u okolini Stare Pazove otkrivena njegova laboratorija za proizvodnju ekstazija, a potom i 2011. godine.

Moguća ekstradicija

- S obzirom na to da je Zarubica sada uhapšen u Tetovu, gde je otkrivena laboratorija, o njegovoj daljoj sudbini odlučivaće najpre makedonske vlasti, bez obzira na to što su na hapšenju radile zajedno makedonska i srpska policija. Ukoliko Srbija pokrene postupak protiv njega zbog druge, manje laboratorije koja je pronađena na našoj teritoriji, otvoriće mogućnost da u narednom periodu traži njegovo izručenje. Ukoliko bi Makedonija prihvatila taj zahtev, sama ekstradicija eventualno bi mogla da bude sprovedena tek nakon što makedonski sudovi pravosnažno okončaju postupak - objasnio je za Kurir izvor iz srpskog pravosuđa.

ŠTA JE DEA?

- DEA (The Drug Enforcement Administration) - policijsko-obaveštajna agencija za borbu protiv droge, koja se nalazi u sklopu ministarstva pravosuđa SAD

- Ova agencija prati krijumčarenje droge širom sveta, i u saradnji s državnim tužilaštvima i drugim institucijama razbija organizovane lance za krijumčarenje

- DEA je nedavno otvorila i regionalno predstavništvo u Zagrebu za zemlje zapadnog Balkana, koje su na mapama organizovane trgovine narkoticima upisane kao središte takozvane balkanske rute

Prema pisanju makedonskih medija, na otkrivanju Zarubice i njegove grupe, koji su mesecima bili pod prismotrom, pored makedonske, srpske i turske policije, bili su angažovani i operativci DEA, američke bezbednosne agencije za suzbijanje krijumčarenja droge.

Plan skovao u zatvoru

- Plan za laboratoriju u Tetovu, kao i specijalnu formulu kaptagona, tačnije amfetamina s produženim dejstvom, Zarubica je napravio još 2014. dok je služio zatvorsku kaznu. Bratancu Bojanu Zarubici još tada je naložio da osnuje firmu za izvoz mašina u Makedoniju sa sedištem u Zemunu. Preko te firme neometano su mogli da izvoze delove od kojih su postepeno sklapali najsavremeniju laboratoriju za tabletiranje amfetamina u Tetovu - otkrio je izvor iz istrage.

foto: PrintScreen

Ekipa Kurira - Foto: PrintScreen

Podaci bezbednosnih službi

NAJPRODUKTIVNIJI TVORAC AMFETAMINA

Milan Zarubica označen je kao jedan od najvećih proizvođača amfetamina u Evropi uprkos konkurenciji u Rusiji, koja je poznata po ovakvim laboratorijama. Domaće, ali i strane obaveštajne službe Zarubicu označavaju kao najproduktivnijeg, koga ni zatvor nije omeo da nastavi s poslom.

Od profesora do dilera

INSPIRISAO KREATORE SERIJE „ČISTA HEMIJA“?

Život Milana Zarubice, koji je do prvog hapšenja 2003. važio za uglednog lekara i velikog stručnjaka iz oblasti hemije, podseća na životnu priču Voltera Vajta, glavnog junaka američke serije „Čista hemija“ (Breaking Bad). Vajt je takođe bio ugledni profesor hemije, koji se zbog porodičnih problema i bolesti deteta okrenuo ilegalnoj proizvodnji metamfetamina i postao najveći diler te droge.

foto: Shutterstock

ŠTA JE KAPTAGON

- drži korisnike budnim duže vreme

- stvara osećaj euforije

- korisnici ne osećaju glad

- neutrališe bol

- osećaju veliku hrabrost

- stvara blage halucinacije

Bojanu Zarubici određen pritvor do 30 dana

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Bojanu Zarubici, bratancu Milana Zarubice, koji je pre dva dana uhapšen u Makedoniji zbog ilegalne proizvodnje nove sintetičke droge kaptagon.

Bojan Zarubica se sumnjiči da je iz Zemuna strica snabdevao opremom za proizvodnju droge koja se odvijala u laboratoriji otkrivenoj u Tetovu. Portparol suda Bojana Stanković rekla je da je sudija za prethodni postupak sinoć doneo rešenje kojim je Bojanu Zarubici odredio pritvor do 30 dana, zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) INTERVENTNA MU PREPREČILA PUT: Racija na Pančevačkom putu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track