ŽESTOK OBRAČUN DRŽAVE SA KRIMINALCIMA: Padaju krupni  igrači zbog korupcije i pranja novca!
Foto: Nebojša Mandić

SAZNAJEMO: USKORO NOVA HAPŠENJA U BORBI PROTIV KRIMINALA

ŽESTOK OBRAČUN DRŽAVE SA KRIMINALCIMA: Padaju krupni igrači zbog korupcije i pranja novca!

Crna Hronika -

Do kraja godine počinje obračun države sa svima koji su se obogatili na nelegalan način i neće biti zaštićenih

Država uskoro kreće u još jedan veliki obračun sa kriminalcima, a ovog puta uslediće velike akcije protiv korupcije i pranja novca. Kako Kurir saznaje, do kraja godine biće uhapšene i krupne zverke koje su se obogatile na nelegalan način.

Prema nekim procenama, u Srbiji se godišnje skoro dve milijardi evra ubace se u legalne tokove novca.

foto: Nebojša Mandić, Dado Đilas

Panama i Rajski papiri

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog meseca je najavio žestok udarac kriminalu. Borba je uveliko počela jer je u međuvremenu uhapšeno nekoliko stotina osoba u akcijama širom Srbije zbog trgovine narkoticima, pljački, nelegalnog držanja i nošenja oružja, prevara, ubistava, krađa, nelegalne trgovine - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Do kraja godine na udaru će se naći i oni koji su učestvovali u korupciji i pranju para. Ovaj vid borbe je mnogo složeniji jer je veoma teško ući u trag sumnjivim transakcijama novca. Svetske afere poput „Panamskih“ i „Rajskih papira“ pokazale su da i naši biznismeni i kriminalci koriste ovakve vidove poslovanja, pa samim tim i nelegalnog bogaćenja. Radi se o velikim količinama novca i šteti ne u milionima, već u milijardama evra koju pretrpi država zbog izbegavanja plaćanja poreza. Rezultati ove borbe biće uskoro poznati i neće se završiti samo na ovoj akciji i neće biti zaštićenih i povlašćenih.

foto: Milovan Milenković

ZLATKO NIKOLIĆ: San svakog perača novca je da plati državi porez, jer su tek tada pare oprane

Kriminolog Zlatko Nikolić tvrdi da je sistem pranja novca svuda u svetu isti.

- Poenta je da se novac stečen nelegalno, krađom ili mahinacijama, pusti u legalne tokove. Zato se to i zove pranje para, jer ne tražite poreklo novca, on je kapital firme ili investicija za neki pogon. Iskustvo je pokazalo da je najbolje učestvovati u građevinskim projektima kao investitor da bi se oprao novac. Po pravilu se kaže da je san svakog perača da plati državi porez, jer je tada tek novac opran, kad je uplaćen porez - objašnjava Zlatko Nikolić.

Izvori pranja novca u Srbiji su poreske utaje, slede koruptivna krivična dela pa trgovina drogom

Rupe u sistemu

Nikolić navodi da su ofšor kompanije nastale od engleskog termina za „dalje od obale, granica zemlje“.

- Novac se deponuje dalje od matične države, u takozvanim poreskim rajevima. Firme u koje je taj novac investiran javljaju se kako bi dokapitalizovale projekte u zemljama iz kojih je vlasnik novca. To ulaganje je legitimno jer je firma registrovana u nekoj drugoj zemlji, pa nema brige s poreskim organima - naveo je naš sagovornik i dodao da su za perače para najvažniji igrači u sistemu dobre knjigovođe koje poznaju materiju i nalaze rupe u sistemu.

foto: Kurir

Aleksandar Vujičić, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, rekao je da su glavni izvori pranja novca u Srbiji na prvom mestu poreske utaje, koruptivna krivična dela pa trgovina drogom i da je teško utvrditi koliko se u Srbiji godišnje opere novca.

- Novac se ranije ulagao kako u proces privatizacije, tako u nekretnine, trgovinske lance, a veliki deo novca se prao preko različitih ofšor destinacija. Teško je davati neku sumu koja se opere na godišnjem nivou ne samo u Srbiji nego u svim zemljama sveta - izjavio je Vujičić u vreme kada je bio direktor.

Prate trendove

ULAŽU U ZLATO I SREBRO

Sagovornik Kurira koji je upućen u ovu problematiku kaže da su oni koji učestvuju u pranju novca oprezni i da prate trendove.

- Recimo, u poslednje vreme umesto da ulažu nelegalno stečene pare u privatizacije i kupovinu nekretnina, počeli su da investiraju u trgovinu plemenitim metalima - zlatom, srebrom, platinom. Oni i dalje kupuju kuće, stanove, zemlju, ali novac ulažu i delatnosti u kojima ima mnogo gotovine kao što su građevinarstvo ili ugostiteljstvo. Uvek su aktuelne i spoljna trgovina i fiktivne fakture. Kriminalac mora da prati trendove, ostvaruje kontakte i bude spreman na sve. Oni angažuju vrhunske advokate i finansijske stručnjake i računovođe - kaže naš izvor.

foto: Profimedia

Istorija pranja novca

AL KAPONE I AFERA „VOTERGEJT“

Poznati američki kriminalac Al Kapone je novac dobijen od kockanja, prostitucije, reketiranja i prodaje alkohola za vreme prohibicije u Americi dvadesetih godina prošlog veka legalizovao prikazujući ga kao prihod od svojih automatskih praonica veša. On je nelegalno stečen novac prikazivao kao prihod dobijen od novčića ubačenih u veš-mašine u kojima su građani prali veš. Na taj prihod je uredno plaćao porez i novac se prelivao u legalne tokove - bio je „opran“.

Termin „pranje novca“ prvi put je upotrebljen u aferi finansiranoj opranim novcem - „Votergejt“. Afera je posledica aktivnosti koje je bivši američki predsednik Ričard Nikson preduzeo između 1969. i 1971. godine.

Mehanizam

PRANJE NOVCA OD DROGE

- U trgovini narkoticima uvek se pojavljuje velika količina keša

- Gotovina se ubacuje u izgradnju u kojoj je veliki broj učesnika

- Mahom se plaća kešom - majstori, izvođači radova, investitori

- Pri potpisivanju ugovora umanjuju se ili povećavaju iznosi

- Kad se završi objekat, ide se dalje u prodaju ili izdavanje na tuđe ime

- Uključuju se oni za koje ne postoji krivična evidencija

foto: Kurir

Kurir / Danijela Jovanović

Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track