FELJTON KURIRA-ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Šiptar i Kum počeli kao sitni dileri i cinkaroši
Foto: Privatna arhiva

Dosad neobjavljeni detalji o zloglasnoj organizaciji, Piše Vojislav Tufegdžić autor kultnog filma „Vidimo se u čitulji“

FELJTON KURIRA-ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Šiptar i Kum počeli kao sitni dileri i cinkaroši

Crna Hronika -

Dušan Spasojević i Mile Luković u Beograd su došli 1993. godine. Karijeru su počeli kao policijski doušnici, a za samo nekoliko godina stekli su ogroman kapital i visoke pozicije u kriminalnom miljeu

Nastanak takozvanog zemunskog klana ne poklapa se s vremenom dolaska Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u Beograd. Prema kasnijim svedočenjima uhapšenih pripadnika klana, 1993. uz Spasojevića su bili samo njegov kum Mile Luković i povremeno Nikola Bajić.

Družina se tek od 1997. postepeno uvećava. Priključili su im se braća Aleksandar i Miloš Simović, Milan Jurišić, braća Fiškal iz Požarevca, Ninoslav Konstantinović... Dušan Krsmanović je Spasojevića upoznao 1997. godine, kada je „čuo da on radi za državu i da obezbeđuje političare“. Za samo nekoliko godina vođe klana stiču veliki kapital i visoke pozicije u kriminalnom miljeu.

- To samo kod nas može da se desi - da neko za tri godine postane milioner i ozbiljan centar moći u državi. Teško je to objasniti. Njima su pisali silne prijave, ali sve za sitna dela - izjavila je Biljana Radovanović, tužilac Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, kod koje su stizali predmeti protiv njih.

foto: Privatna arhiva

Kao sitne kriminalce Spasojevića i Lukovića pod svoje okrilje prihvata Ljubiša Buha Čume, vođa „surčinskog klana“, za kojeg su organizovali prodaju droge, uglavnom u Zemunu i Novom Beogradu. Posle prvog privođenja policajci su sa ovim dvojcem sklopili dogovor - puštanje na slobodu moraće da nadoknade cinkarenjem drugih dilera droge. Pukovnik policije Mile Novaković navodi primer:

- Policajci iz Četvrtog odeljenja uhapsili su klince koji su prodavali heroin. Odmah su priznali da to rade za Spasojevića i Lukovića. Da bi se „opravdali“, neko vreme su bili neformalna operativna veza policiji, jer nikada zvanično nisu registrovani kao takvi. Kasnije su podmetanjem droge pokušali da dobiju poene kod policije i ujedno eliminišu konkurenciju. Albancu, vlasniku cvećare na Kalenić pijaci, poturili su oko 100 grama lošeg heroina u kutiju pored radnje. Bilo je to skroz providno, inspektori su priveli Albanca, proverili slučaj i ubrzo ga pustili.

Sutra:

Izlazak iz Čumetove senke

Vešti lažovi

ĐURA MUTAVI NAMEŠTAO HAPŠENJA

Zajedno s Miladinom Suvajdžićem zvanim Đura Mutavi, Spasojević i Luković su u Novom Sadu „namestili“ dilera koji im se oteo kontroli. Prodavao je drogu neko vreme za njih, pa je prešao da radi s drugima. Đura je ušao u njegov stan, podmetnuo heroin u kauč, a potom su dojavili policiji, što je kasnije Đura i potvrdio. Takav način ponašanja im je postao praksa i izrasli su u majstore manipulacije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track