HOROR U LOZNICI: Petarda dečaku raznela ruku, amputirani mu prsti!
Foto: Profimedia

lekari odmah reagovali

HOROR U LOZNICI: Petarda dečaku raznela ruku, amputirani mu prsti!

Crna Hronika -

Deca u Loznici, mahom osnovci, već se dogovaraju čime da se „naoružaju“ pa da u novogodišnjoj noći zajednički bacaju petarde i ostalu pirotehniku, što inače čine već godinama

Trinaestogodišnji M. S. iz okoline Loznice teško je povređen od eksplozije petarde, zbog čega je u nedelju uveče hitno primljen u Opštu bolnicu Loznica, gde su mu amputirani kažiprst i srednji prst.

Dečakovom ocu nije juče bilo do razgovora i iznošenja pojedinosti, samo je potvrdio da je u pitanju petarda i da je u šoku zbog onoga što se dogodilo njegovom detetu.

- Dečak rođen 2004. godine primljen je zbog teških povreda desne šake nastalih od eksplozivne naprave. Došlo je do opekotina šake s povredama na drugom i trećem prstu, odnosno kažiprstu i srednjem prstu, a zbog težine povreda morala je da bude urađena amputacija. Oštećenja ima i četvrti prst i kompletna šaka. Dečak se nalazi na odeljenju ortopedije i u stabilnom je stanju - rekla je za Kurir Dragana Vasiljević, portparolka Opšte bolnice u Loznici.

Prodaja petardi i ostale pirotehnike u Loznici tek narednih, pretprazničkih dana treba da dobije pun zamah. U manjem obimu u odnosu na prethodne godine, i sada se u Loznici na tezgama ili kutijama, na ulici, nude petarde. Pirotehnika se već sada može nabaviti u specijalizovanim lokalima.

Tako, na primer, kutija „velikog pirata“, običnih petardi, košta 170 dinara, „njinja“ je 300, „velika mega“, izgleda kao mini-štapin sa fitiljem, 400, takozvani“šok“ staje 600 dinara... Deca u Loznici, mahom osnovci, već se dogovaraju čime da se „naoružaju“ i da tokom novogodišnje noći zajednički bacaju petarde i ostalu pirotehniku. Inače, već godinama u Loznici oko ponoći počne prava kanonada, koja nekad potraje i desetak minuta.

foto: Shutterstock

Izmene zakona

Kazna od 50.000 do 100.000

Izmene Zakona o javnom redu i miru predviđaju pet puta veće kazne za korišćenje petardi, topovskih udara i drugih pirotehničkih sredstava. Ko bude posle usvajanja izmena ovog zakona remetio javni red i mir bacanjem petardi ili drugih pirotehničkih sredstava, moraće da plati kaznu od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji. Novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađu decu.

Kurir / T. Ilić

Foto: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track