ŽIKA JE IZGUBIO SINA JEDINCA (3): Srce malom Dejanu je samo stalo! Ovo su simptomi SINDROMA IZNENADNE SMRTI
Foto: Profimedia

ŽIKA JE IZGUBIO SINA JEDINCA (3): Srce malom Dejanu je samo stalo! Ovo su simptomi SINDROMA IZNENADNE SMRTI

Crna Hronika -

Sindrom iznenadne smrti je iznenadna pojava smrti kod deteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti.

Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti odojčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg deteta.

Kako je Kurir nezvanično saznao, sin Dejan (3) glumca Srđana Žike Todorovića navodno je iznenada preminu od sindroma Iznenadne smrti.

Mnogi mladi roditelji nikada nisu čuli da postoji takav sindrom.

"Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi", napisala je dr Snežana Rsovac.

foto: Shutterstock

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dete mlađe od godinu dana u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Statistički podaci još pokazuju i da do smrti najčešće dolazi između drugog i četvrtog meseca, kao i da je SIDS češći kod dečaka nego kod devojčica.

Prema statistici na 100.000 živorođene dece od iznenadne smrti premine 38,7 ( podaci centra za kontrolu bolesti CDC).

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja (najčešće kao posledica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT itd.

Kod starije dece u obzir dolaze i retke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mera: spavanje na ledjima, dojenje ( deca koja doje su budnija ), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolevci, ne korišćenje prekrivača, ne korišćenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korišćenje bebi alarma.

Prevencija kod starije dece je režim spavanja i ishrane koji podrazumeva da dete ne leže odmah posle obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični, piše na dr dr Snežana Rsovac.

(Kurir.rs/tirsova.rs/Yumama/Foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track