CRNA LISTA: Srbi najčešće kradu po Austriji
Foto: Profimedia

Kriminalci iz bivše SFRJ

CRNA LISTA: Srbi najčešće kradu po Austriji

Crna Hronika -

Državljani Srbije u Austriji su u toku 2016. godine izvršili čak 2.170 krivičnih dela, za šta je osuđena tek polovina počinilaca, saopštilo je Udruženje građana Privileg iz Beča.

Oni napominju da Srbi često čine krivična dela zbog nepoznavanja zakona, što ne umanjuje njihovu odgovornost.

Prema poslednjim podacima Statističkog zavoda Austrije za 2016. iz jula ove godine, za počinjena krivična dela osuđeno je ukupno 27.916 osoba.

- Što se tiče presuda građanima bivše Jugoslavije, statistika prikazuje samo srpske državljane sa 1.342 donetih sudskih presuda, što je tek 4,8 odsto od ukupnog broja. Generalna statistika svih krivičnih dela pokazuje da su opet jedino navedeni srpski državljani počinili ukupno 2.170 dela. Od tog broja najveći deo se odnosi na krivična dela protiv tuđe imovine (785 dela) - što se u većini slučajeva kvalifikuje kao krivično delo krađe (405 dela) - navodi se u saopštenju.

Za običnu krađu u Austriji preti novčana ili zatvorska kazna do šest meseci, ali za najteži oblik krivičnog dela protiv tuđe imovine, teško razbojništvo koje je uzrok smrtnog slučaja, preti kazna zatvora od 10 do 20 godina, ili čak doživotna robija.

Kurir / J. I.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track