DETALJI HAPŠENJA NAŠIH DRŽAVLJANA U NEMAČKOJ: Prali pare od građevine preko računa u Srbiji?
Foto: Profimedia

Istraga

DETALJI HAPŠENJA NAŠIH DRŽAVLJANA U NEMAČKOJ: Prali pare od građevine preko računa u Srbiji?

Crna Hronika -

U jednoj od najvećih racija u istoriji Nemačke uhapšeno je osam osoba, među kojima su tri državljanina naše zemlje

Posle hapšenja trojice srpskih državljana u Nemačkoj zbog sumnje da su kroz građevinsku industriju oprali 48 miliona evra, u postupak će se uključiti i srpski istražni organi, pošto se sumnja da su pripadnici kriminalne grupe deo novca prebacili na račune u našoj državi.

Kako je Kurir pisao, u jednoj od najvećih racija u istoriji Nemačke uhapšeno je osam osoba, među kojima su tri državljanina naše zemlje. Izvori nemačkih medija otkrili su da je grupa razotkrivena zahvaljujući doušniku.

- Policija je informaciju dobila iz dva izvora, s jedne strane su banke u martu 2016. podnele prijave zbog sumnje da se preko računa pere novac, pošto su preko njih prelazile neobično velike transakcije. Uz to, javio se i doušnik, koji je izvestio istražitelje o tome da grupa koju predvodi Srbin Musa H. (56) upravlja mrežom firmi koje rade na crno - otkrili su nemački mediji.

Musa H., kako se sumnja, predstavljao se kao ozbiljan poslovni čovek i otvarao firme na imena ljudi koji su primaoci socijalne pomoći ili narkomani i nije im bitno za šta će njihova dokumenta biti iskorišćena. Preko njih je za velike građevinske kompanije prikrivao tokove novca, to jest primao uplate i za provizije od pet do 10 procenata uplaćena sredstva im vraćao.

- Tim novcem su građevinske firme plaćale radnike koje su angažovale na crno - otkrivaju oni. Sumnja se da je 450 građevinskih firmi koristilo usluge ove grupe, koja je deo novca uspela da prebaci na račune u inostranstvu, pa je blokiran i jedan šestocifreni račun u Luksemburgu. Uhapšenima prete kazne do deset godina zatvora.

Kurir / J. S.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track