UBICA GAVRIĆ U PANICI: Neću u Srbiju! Ubiće me Arkanovi ljudi!
Foto: Profimedia, Printscreen

Moli da ostane u Africi

UBICA GAVRIĆ U PANICI: Neću u Srbiju! Ubiće me Arkanovi ljudi!

Crna Hronika -

Bivši policajac koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog trostrukog ubistva u „Interkontinentalu“ od Ustavnog suda u Kejptaunu traži da ostane u JAR, tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen

Dobrosav Gavrić (43), koji u pritvoru u Kejptaunu čeka odluku o tome da li će ga Južnoafrička Republika izručiti Srbiji, koja je za njim raspisala poternicu zbog izdržavanja kazne od 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića, ponovo je od Ustavnog suda te države zatražio da mu se omogući status izbeglice i ostanak u JAR.

OD POLICAJCA DO UBICE

Rođen u lozničkom selu Trbušnici

Završio Srednju školu unutrašnjih poslova

Od 1996. radio kao policajac u brigadi SUP Beograd

Od juna 1999. godine bio na bolovanju

U januaru 2000. ubio Arkana i dvojicu njegovih prijatelja

Osuđen pravosnažno na 35 godina

Viši sud u Kejptaunu, kako prenose mediji, odbio je da mu dodeli status izbeglice, ali su se Gavrićevi advokati žalili Ustavnom sudu, koji treba da donese odluku. Zbog toga je osuđeni za trostruko ubistvo u „Interkontinentalu“, koje se dogodilo 15. januara 2000. godine, pre dva dana doveden iz pritvora u ovaj sud.

- Gavrić je u Srbiji osuđen za ubistvo čoveka poznatog po ozbiljnim vezama u svetu politike i kriminala. On je imao svoju mrežu sledbenika i ubica. Ukoliko ga pošaljete u Srbiju, njegov život bi bio ugrožen - rekao je advokat Dobrosava Gavrića pred sudom i napomenuo da Ustav JAR daje prioritet ljudskim pravima. Prema njegovim rečima, Gavrić je u tu državu pobegao jer je znao da mu je život u Srbiji ugrožen i da je jasno „šta će se dogoditi ukoliko bude izručen“.

Podsetimo, Dobrosav Gavrić uhapšen je u toj državi tek 2011. godine, posle 10 godina skrivanja. Otkriven je kada je ranjen u pucnjavi i tada je kod sebe imao dokumenta na ime Saša Kovačević. Kako su preneli mediji, do tada je u Kejptaunu važio za uspešnog poslovnog čoveka, koji je sa porodicom živeo u luksuznom stanu na obali.

- Srbija je poslala zahtev za njegovo izručenje, kao i obimnu dokumentaciju i nekoliko njenih dopuna i urgencija, ali odgovora o izručenju ovog begunca još uvek nema - kaže izvor Kurira upućen u proceduru izručenja Dobrosava Gavrića.

foto: Dragana Udovičić

Suočenje u sudnici

CECA GA PLJUNULA U LICE

Pre nego što je pobegao iz Srbije, Gavrić je pred sudom negirao krivicu. Na jednom od suđenja, tokom svedočenja, udovica Svetlana Ražnatović obratila mu se rečima:

- Sedeo si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lepo sam te videla preko Željkovog ramena. I ponoviću to sto puta! Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre! - rekla je Ceca Gavriću i pljunula mu u lice.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Printscreen, Profimedia, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track