ZASTRAŠUJUĆE! AMERIČKI SPECIJALAC KOJI JE UHAPŠEN U BEOGRADU JE UBICA BIN LADENA: Kriminalci ga naoružali brušenim pištoljem!
Foto: EPA, Facebook

OTKRIVAMO

ZASTRAŠUJUĆE! AMERIČKI SPECIJALAC KOJI JE UHAPŠEN U BEOGRADU JE UBICA BIN LADENA: Kriminalci ga naoružali brušenim pištoljem!

Crna Hronika -

Beogradskim ulicama kreću se nekadašnji pripadnici američkog Tima 6, koji su godinama po Avganistanu jurili i na kraju 2011. ubili najvećeg svetskog teroristu Osamu bin Ladena! To je u gostovanju na televiziji Hepi potvrdio i predsednik Srbije, ali ističući da ne sme da otkrije više detalja.

Naime, američki državljanin Danijel Dejvid Korbet, koji je nedavno uhapšen u Beogradu, bivši je marinac i pripadnik elitne jedinice Foke, čiji je Tim 6 lovio ozloglašene teroriste. Korbet je sada zaposlen u firmi „Rejven militari“, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. Ovde je uhapšen u štek stanu, a kod njega je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

foto: Shutterstock, Profimedia, Printscreen Facebook

Nije bio sam

- Oružje su mu obezbedili srpski državljani, koji su pali zajedno s njim. On, dakle, nije bio sam u svemu što je eventualno spremao. Još se ne zna ko je i s kakvim zadatkom poslao Korbeta u Srbiju, a u policiji su svi privedeni ćutali. A prema saznanjima, on u Srbiju nije došao sam - otkriva izvor Kurira iz bezbednosnih krugova.

O ovom slučaju je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da ima spoljnih faktora kojima ne odgovara stabilan region.

- Zamislite da nađete tipa iz Tima 6 koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde, i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu - kazao je Vučić i dodao da je narod pametan i zna da neko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije došao iz San Dijega u Srbiju tek tako.

Ubistvo Bin Ladena uživo... Tadašnji predsednik SAD Barak Obama sa saradnicima
Ubistvo Bin Ladena uživo... Tadašnji predsednik SAD Barak Obama sa saradnicimafoto: Reuters

Bivši operativac DB Božidar Spasić ocenjuje Korbetov boravak u Beogradu kao veoma opasan.

- Pitanje je da li je on ovde bio po zadatku ili u tranzitu. U svakom slučaju, to je vrlo opasna situacija. Znate, kad dođe neko u vašu zemlju i sakrije se u stan koji mi obaveštajci zovemo štek, i traži „prljavi“ pištolj, onda svakako nije doputovao da bi učestvovao na nekom karnevalu, već da izvede neko terorističko delo - navodi Spasić.

Ključna pitanja

Darko Trifunović s Fakulteta bezbednosti kaže da treba sačekati rezultate istrage, ali naglašava da ovo hapšenje „otvara milion drugih pitanja“.

- Prvo je pitanje kako je on ušao u Srbiju. Zatim, kako je došao do oružja, ko to prodaje oružje s kojeg su izbrisani serijski brojevi. To znači da je to oružje ukradeno iz nekog vojnog ili policijskog magacina. Čovek takvog kapaciteta s oružjem u ruci nije bezazlen - kaže Trifunović i upozorava da se kretanje zapadnih specijalaca i ekstremista po Srbiji možda može tumačiti i kao odgovor na sve veći uticaj Rusije u ovom regionu.

U prvim borbenim redovima američke vojske...  Specijalci Foke u Avganistanu
U prvim borbenim redovima američke vojske... Specijalci Foke u Avganistanufoto: Profimedia

Posebni… Šta je Tim 6 u okviru specijalnih jedinica sad

IMALI AKCIJE ŠIROM SVETA

Tim 6 je elitna jedinica američkih marinaca poznatih i kao Foke. Oni sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžiniji. Poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU). Delovali su u ratnim područjima u Jemenu i Somaliji, a izvodili su vojne operacije i u Avganistanu. Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta. Mornarički Tim 6 toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu „pretorijanska garda“ CIA, navode svetski mediji. Foke i Delta, pod komandom JSOC, naučili su da rade kao agenti FBI - prvo napadnu metu, ubiju je ili zarobe osumnjičene i potom sakupe dokaze na licu mesta. Foke su delovale i na tlu Pakistana 2008. godine, a prema navodima medija, sprovode i vežbe u Južnoj Koreji kako bi uklonili severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Američki vojni zvaničnici su potvrdili da su u Južnoj Koreji izvedene zajedničke vežbe, ali ne i da im je cilj uklanjanje predsednika Severne Koreje.

foto: AFP/Aamir Qureshi

Kako je ubijen Osama

25 KOMANDOSA UČESTVOVALO U AKCIJI

Likvidacija najtraženijeg teroriste trajala je manje od sat vremena, ali je cela akcija planirana četiri godine. Toliko je trebalo obaveštajcima da sa sigurnošću lociraju vodu Al Kaide. Pronašli su ga u gradu poznatom po turizmu, u kompleksu opasanom bodljikavom žicom u Pakistanu, na oko 50 kilometara od Islamabada. U kompleks, u kojem je bilo i žena i dece, upalo je oko 25 američkih komandosa. Izbila je pucnjava, a na Amerikance je, prema tvrdnjama neimenovanih američkih izvora, pucao i sam Osama bin Laden.

foto: EPA

ČINJENICE

KO JE BIO VOĐA AL KAIDE

  • Bio vođa organizacije koja je izvela više terorističkih napada širom sveta
  • Godine 1993. dobio državljanstvo i pasoš BiH
  • Na Balkanu boravio tri puta od 1994. do 1996.
  • Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, SAD pokreću „rat protiv terorizma“
  • Likvidirale ga američke snage u maju 2011. u Pakistanu
foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Facebook, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track