PINK PANTERI PALI PRED PLJAČKU: Akcija srpske i švajcarske policije
Foto: Printscreen

ZAMKA

PINK PANTERI PALI PRED PLJAČKU: Akcija srpske i švajcarske policije

Crna Hronika -

Četvorici naših državljana, članova čuvene bande, lisice na ruke stavljene kad su krenuli da opljačkaju draguljarnicu u Luganu

U zajedničkoj akciji srpske i švajcarske policije u Luganu su uhapšena četvorica članova bande Pink Panter, koji su planirali da u ponedeljak opljačkaju juvelirnicu u centru tog grada.

Lisice na ruke, kako saznajemo, stavljene su jednom od vođa ove kriminalne grupe, Dušku Poznanu (41), kao i njegovim saradnicima Vedranu Ćurčiji (40), Vladimiru Vučelji (42) i Stevanu Đeriću (38).

foto: Privatna Arhiva

Zaplenili im i skutere

Oni su nakon hapšenja sprovedeni u zatvor u Cirihu, koji je zbog njihovog zatvaranja, prema pisanju švajcarskih medija, pod opsadom policije.

- Ova saradnja ukazuje na značaj pravovremene razmene informacija na međunarodnom nivou, čiji je rezultat suzbijanje izvršenja krivičnih dela koja se povezuju s takozvanom grupom Pink Panter - saopštio je juče MUP Srbije.

Prema pisanju švajcarskih medija, policija je osumnjičene držala pod prismotrom dve nedelje. Uhapšeni su, kako navode, kada su krenuli u pljačku, a zaplenjeni su i skuteri koji su bili pripremljeni ispred jedne zgrade. Mozak operacije najverovatnije je trebalo da bude Duško Poznan, koji je ranije već hapšen zbog pljački u Dubaiju, Lihtenštajnu i Švajcarskoj.

foto: Printscreen

Inače, pljačka u Dubaiju 2007. smatra se najspektakularnijom koju je banda Pink Panter izvela. Tada su četvorica pljačkaša sa dva „audija A8“ došla su do tržnog centra „Vafi siti“ u Dubaiju. Beli „audi“ parkirali su pored draguljarnice „Graf“, dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca i za samo minut i po utrčali u zlataru, oteli dve vreće pune nakita, vratili se u auto i pobegli. Vrednost nakita bila je 11 miliona evra. Pljačkaši, među kojima je bio i Poznan, istog dana su uspeli da napuste Dubai i avionom odlete u Evropu. Ubrzo su identifikovani i za njima su tada raspisane poternice.

Uhapšen posle udesa

Godinu dana kasnije poznan je slučajno uhapšen u Monaku dok je pripremao novu pljačku. U oktobru 2008. sa još jednim saučesnikom u Monaku je obilazio kvart u kome se nalaze prodavnice „Kartje“, „Ermes“ i „Luj Viton“. Dok je prelazio ulicu, udario ga je automobil. On je prvo odbijao medicinsku pomoć, ali kad su ga odvezli u bolnicu, jedan od policajaca prepoznao ga je kao osobu s poternice zbog pljački u Dubaiju.

Tandem sa Ilinčićem

UKRALI NAJVEĆI DRAGULJ NA SVETU?

Duško Poznan, prema evidenciji policija nekoliko zemalja, učestvovao je u pljačkama sa Borkom Ilinčićem, koji je prošle godine pronađen mrtav u zatvoru u Dubaiju. Zbog spektakularne pljačke u Dubaiju, u kojoj su zajedno učestvovali, Ilinčić je bio osuđen na 10 godina zatvora. Policija navodno sumnja i da su njih dvojica povezana s pljačkom jedne vile na Francuskoj rivijeri, kada je posle izložbe u Sen Tropeu ukraden najveći dragulj na svetu, vredan 250.000 evra.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Printscreen, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track