TUŽILAŠTVO: Traga se za još jednim članom španske grupe
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

UHAPŠENO 26 OSUMNJIČENIH

TUŽILAŠTVO: Traga se za još jednim članom španske grupe

Crna Hronika -

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je u okviru akcije u kojoj je u Barseloni uhapšeno 26 osumnjičenih za proizvodnji skanka, u četvrtak u Srbiji uhapšen jedan osumnjičeni, dok se za još jedim traga.

Pomenuta akcija je izvedena u saradnji pomenutog tužilaštva, MUP-a Srbije i španske policije.

Od ukupnog boja uhapšenih u Španiji, 14 osumnjičenih je sprske nacionalnosti, navodi se u saopštenju i napominje da je na osnovu podataka Tužilaštva za organizovani kriminal španskim kolegama omogućeno da sprovedu istragu koja je trajala osam meseci.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je u periodu od jula 2017. do februara 2018. godine na teritoriji Kraljevine Španije organizovala neovlašćenu proizvodnju marihuane tipa skank u veštačkim uslovima, i to u iznajmljenim vilama u gradu Barselona.

U koordiniranoj akciji 28. februara 2018. godine policijski službenici Kraljevine Španije su prilikom hapšenja 26 pripadnika te organizovane kriminalne grupe izvršili i pretres na više lokacija i tom prilikom pronašli i oduzeli 75,2 kilograma marihuane, 2.337 sadnica kanabisa sativa od koje se dobija opojna droga marihuana.

Takođe zaplenjeno je od 56.000 evra kao i više komada vatrenog oružja i motornih vozila.

Osumnjičeni su pored teritorije Kraljevine Španije delovali i u još pet drugih zemalja članica EU - Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i Slovenija, kroz koje su u pet navrata prokrijumčarili ukupno 253 kilograma marihuane, navodi tužilaštvo.

Pored 14 državljana Srbije, među uhapšenima su i državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Policija je u Srbiji uhapsila N. M. (39).

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, prethodno je ocenio da je to bila akcija u kojoj je Srbija imala značajnu ulogu, sa željom da bude jedna od vodećih policijskih snaga Evrope i ulaže sve više resursa u borbu protiv organizovanog kriminala i narkotrafikinga.

Za nas je važno da da zajedničkim radom sa regionom i Evropom sprečimo da droga dolazi do naše dece", zaključio je Stefanović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track