NASTAVLJENO SUĐENJE STUDENTIMA FDU ZBOG PROTESTA: Nekoliko desetina građana ispred Prekršajnog suda, svedočio Živković
Foto: Privatna arhiva

prekršajni sud u beogradu

NASTAVLJENO SUĐENJE STUDENTIMA FDU ZBOG PROTESTA: Nekoliko desetina građana ispred Prekršajnog suda, svedočio Živković

Crna Hronika -

BEOGRAD - Nekoliko desetina građana okupilo se danas ispred zgrade Prekršajnog suda u Beogradu kako bi podržalo studenate Fakulteta dramskih umetnosti Pavla Terzića i Gavrila Vučetića protiv kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo prekršajnu prijavu jer su "organizovali" neprijavljeni skup 21. aprila prošle godine.

foto: Privatna Arhiva

Tokom današnjeg pretresa za svedoke su pozvana dvojica policijskih inspektora koji su legitimisali Gavrila i Pavla, ali i lider Nove stranke Zoran Živković. Živković je apelovao na pravo slobode okupljanja, istakavši da studenti nisu bili organizatori pomenutog skupa.

foto: Privatna arhiva

On je podsetio i na reči predsednika Aleksandra Vučića da nema ništa protiv demonstracija sve dok one protiču u miru i nikoga ne ugrožavaju, što je u pomenutom skupu i bio slučaj. Među okupljenima ispred Prekršajnog suda bilo je i još nekoliko funkcionera Nove stranke, ali i profesora FDU, kao i poznati glumci Nikola Đuričko i Goran Šušljik, dok je kao advokat odbrane angažovan Božo Prelević.

Podsetimo, protesti "Protiv diktature" počeli su 3. aprila 2017. godine, dan posle održavanja predsedničkih izbora u Srbiji, Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić označeni su kao organizatori protesta, a zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, budući da su skupovi bili neprijavljeni, dobili su prekršajne prijave.

foto: Privatna arhiva

Ministar unutašnjih poslova Nebojša Stefanović ranije je rekao da su se dvojica studenata protiv kojih su podnete prekršajne prijave sami legitimisali kao organizatori skupa "Protiv diktature", te su ga tim povodom njih dvojica i predložila za svedoka, ali još nije poznato da li mu je poziv uručen. "Zašto ne bih slobodno prošetao svojim gradom? Niko nije organizovao, naše srce je organizovalo", poručio je Pavle Terzić na prošlom saslušanju.

I FDU je podržao svoje studente, navodeći da je moralna obaveza fakulteta da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja.

(Kurir.rs/Foto: Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“NEMOJ BABU DA MI LAŽEŠ” - najzanimljiviji transparenti sa protesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track