AFERA INDEKS: Profesor položio milion dinara jemstva, sud ga pustio iz pritvora
Foto: Zorana Jevtić

Viši sud u Smederevu

AFERA INDEKS: Profesor položio milion dinara jemstva, sud ga pustio iz pritvora

Crna Hronika -

SMEDEREVO - Profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Predrag Stojanović, optužen za korupciju u aferi "Indeks", pušten je danas iz pritvora nakon što je uplaćeno jemstvo od milion dinara, rekla je predsednica Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković.

Nalog za njegovo puštanje iz pritvora dat je nakon što je sud dobio dokaz o uplaćenom jemstvu. Stojanoviću je vanpretresno veće Višeg suda u Smederevu odredilo pritvor 17. novembra zato što je, na osnovu izveštaja policije, došlo do uverenja da optuženi u predmetu korupcije nastavnog osoblja na Pravnom fakultetu izbegava da se odazove na pozive suda.

Na tu odluku žalili su se optuženi i njegov advokat Staniša Nikolić ali je Apelacioni sud odbio žalbe kao neosnovane. Stojanović je uhapšen u martu 2007. godine a sudjenje je počelo u septembru 2009. godine. Nakon toga, on se na sudu pojavio samo jednom, i to pošto je predsednica sudskog veća Sladjana Bojković zatražila pritvor za optuženog.

Stojanović je tada, da ne bi bio priveden, došao dobrovoljno, ali zbog zdravstvenog stanja nije dao odbranu, već je obećao da će se redovno odazivati na sudske pozive. Pošto nije održao reč, a nije dao odbranu na optužbu da je prodavao ispite iz predmeta koje je predavao, više puta je zatražen pritvor, a policija je redovno izveštavala sud da nije na svojoj adresi.

U četvrtak, 8. decembra, Stojanović se na glavnoj raspravi izjasnio da "nije kriv ni po jednoj tački optužbe" a njegovi advokati su tražili da sud ili ukine pritvor ili ga smesti na Vojnomedicinsku akademiju. Stojanović je juče rekao da će se redovno odazivati pozivima suda ali, s obzirom da nije održao ranije datu reč, sudsko veće nije stavilo van snage odluku vanpretresnog veća i on je pritvoren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track